kringloopeconomie en Cradle to Cradle

Geschreven door:

Bij de grootschalige productie van goederen wordt geen rekening gehouden met wat er moet gebeuren na het afdanken ervan. Bij de overvloed waarin wij leven ontstaat er een grote afvalberg en schade aan het milieu.

De grenzen aan deze werkwijze zijn nu in zicht. Zelfs als wij erin slagen de milieubelasting te beperken, lopen wij tegen een tekort aan grondstoffen aan.

Wij staan voor de fundamentele uitdaging om er een kringloop van te maken, net als in de natuur. Concrete mogelijkheden die er nu al zijn zetten een eerste stapje.

Een aantal bedrijven werkt samen aan een geheel nieuwe aanpak: Cradle to Cradle.

De drie basisprincipes daarvan zijn:
1. Afval = voedsel
2. Zon is de energiebron
3. Respect voor Diversiteit

Het principe van Cradle to Cradle wordt toegelicht in bovenstaande video

‘Cradle to Cradle – Remaking the Way We Make Things’ is een grensverleggend boek van de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough.

Ze schetsen een nieuwe, duurzame wereld. Hierin ontwerpen en produceren wij zo, dat afval voedsel wordt voor de natuur of hergebruikt wordt in het productieproces. Zo ontstaat een oneindige kringloop, als de producenten de gebruikte materialen ook daadwerkelijk terug nemen.
Water wordt gereinigd zodat het opnieuw gebruikt kan worden en er wordt duurzame energie gebruikt.

Deze revolutionaire verandering van productie en consumptie wordt al in de praktijk gebracht door diverse bedrijven. Uiteraard verloopt de overschakeling naar het nieuwe proces stap voor stap.

Voorbeelden in Nederland zijn Ahrend en Desso.
Ahrend maakt bureaustoelen volgens het Cradle to Cradle-principe, Desso tapijt.

De invoering van Cradle to Cradle vergt niet alleen een herziening van het productieproces maar ook het vervangen van materialen die giftig of niet herbruikbaar zijn. Dus fabrikanten moeten met partners en leveranciers overleggen over aanpassingen in de hele keten.

Het ontwerp dient aangepast te worden, zodat de onderdelen uit elkaar gehaald kunnen worden.
Vervolgens moet de terugname en de daadwerkelijke recycling worden georganiseerd. Dit vergt een nieuwe benadering van het product. In plaats van een eenmalige levering neem je de zorg op je tijdens de gehele levenscyclus.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Wijkaanpak verduurzaming van start

In de wijk Reizende Man in Maarssen gaat Stichting Duurzame Vecht de inwoners helpen bij energie besparen en verduurzamen van huizen. Vijf woningen die representatief …

Lees verder →

MEC opent recyclebar

Het thema van de Week van de Circulaire Economie (van 11 tot en met 16 maart ) in Stichtse Vecht is: ‘Spullen wat kun je …

Lees verder →

Nieuwe klimaatburgemeester in Stichtse Vecht

Martine Kruiswijk is de nieuwe klimaatburgemeester van de gemeente Stichtse Vecht. Ze heeft het stokje overgenomen van Bertine Oosthoek tijdens de opening van de Week …

Lees verder →

Cursus energieboswachter: meld je aan!

Wil jij de natuur én de energietransitie een handje helpen? Word dan energieboswachter. De inschrijving voor de training hiervoor sluit op 11 maart. Je moet …

Lees verder →

Week van de circulaire economie van 11 tot 16 maart

Van 11 tot 16 maart is het de landelijke week van de circulaire economie. Ook in de gemeente Stichtse Vecht staan deze week activiteiten gepland. …

Lees verder →

Actie warmtebeeldcamera: daar krijg je het warm van!

Afgelopen januari gaat de boeken in als de warmste januari tot nu toe. De klimaatverandering voelen we inmiddels aan den lijve. Het record zorgde ook …

Lees verder →

2030.nu blij met locaties voor zonnevelden

Energiecoöperatie 2030.nu is blij met de drie locaties voor grote zonnevelden die zijn aangewezen door de gemeente Stichtse Vecht. Het college heeft de strategie zonnevelden klaar …

Lees verder →

Nieuwe tijden voor energieloket in 2024

We runnen nu alweer bijna een jaartje het energieloket in de gemeente Stichtse Vecht. Het loket is er voor alle inwoners van de gemeente die …

Lees verder →

Op zoek naar huizen voor vleermuiskasten

Vleermuizen en isoleren van spouwmuren gaan niet goed samen. Omdat de beestjes in die muren kunnen wonen. Daarom roept de gemeente Stichtse Vecht de hulp …

Lees verder →

Inkoopactie Winst uit je Woning gesloten

De inkoopactie Winst uit je Woning is gesloten. Diverse huishoudens hebben zich aangemeld voor een warmtepomp of zonnepanelen. De inkoopactie was een samenwerking tussen de …

Lees verder →

Aanmelding succesvol

Je aanmelding voor debijeenkomst is ontvangen. Straks krijg je een bevestiging per mail. Let op dat deze ook in de SPAM terecht kan komen.

Via de mail houden we je op de hoogte van eventuele wijzigingen en andere belangrijke mededelingen.

Je mag de pop-up nu sluiten.

Aangemeld voor de workshops

Je bent aangemeld voor de workshops

Straks krijg je een bevestiging per mail. De dag van de workshops krijg je nog een herinnering. Het kan zijn dat hier dan nog een gewijzigde tijd in staat.

Je kan deze pop-up nu sluiten.

Het formulier is succesvol verstuurd. Als het goed is ontvang je binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Als je die over een half uur nog niet ontvangen, kijk dan eerst even in je SPAM box.

Staat het daar ook niet in, neem dan contact op via de mail: warmtebeeld@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten.

 

Met vriendelijke groet

Stichting Duurzame Vecht

Formulier verzonden

Het formulier is succesvol verstuurd. 

Straks krijg je een bevestiging per mail met de ingevulde antwoorden. Daarna gaan we op zoek naar een energie ambassadeur voor jouw gesprek. Deze zal dan contact met je opnemen over de verdere gang van zaken.

Als je binnen twee dagen geen reactie hebt ontvangen neem dan contact op via de mail: energieloket@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten je gaat dan terug naar het energieloket.

Met vriendelijke groet

Energieloket Duurzame Vecht

Aanvraag Energie gesprek

Ik wil graag een energie gesprek met een energie ambassadeur aanvragen.

Deze website maakt gebruik van cookies