Is uw woning klaar voor een warmtepomp?

Geschreven door:
warmtepomp

Beantwoord de vragen en oordeel zelf

Regelmatig staan bewoners voor de vraag of ze hun oude CV-ketel voor een volledige warmtepompinstallatie kunnen vervangen om daarmee meteen van het gas af te zijn. Is hun woning klaar voor een warmtepomp? Eén vraag zal beantwoord moeten worden: is de woning wel geschikt om met een Lage Temperatuur (LT) verwarming van maximaal 50 graden de woning in een koude periode wel voldoende warm te krijgen? De maanden november tot en met februari zijn dé maanden om dat zelf te testen.

Zonder deze test is dat antwoord niet zomaar te geven. Alles hangt af van het bouwjaar van een woning: de isolatiegraad van de gehele woning, luchtdichtheid én het huidige afgiftesysteem. Woningen die ná het jaar 2005 gebouwd zijn en een isolatiegraad van 3.5 hebben, voldoen daar mogelijk aan, als ze over een LT-warmteafgifte systeem beschikken.

Nieuwbouwwoningen vanaf 2015 met vloerverwarming en een isolatiewaarde van 5.0 zijn zeker geschikt en daar zal vaak zonder meer een warmtepomp geplaatst kunnen worden.

Bij oudere woningen, van voor 2005, zal voorafgaand gekeken moeten worden of een volledige warmtepomp wel een verstandige keuze is en of het niet beter is om eerst andere maatregelen te nemen.

Afgiftesysteem moet een lage temperatuurverwarming zijn

 • De mate van isolatie is het belangrijkste uitgangspunt om te bepalen of de woning met lage temperatuur te verwarmen is. Woningen tussen bouwjaren 1990 – 1995 hebben vaak een isolatiewaarde vanaf 2.5 en zijn daarmee maar matig geschikt mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt zoals compact bouw en niet al te veel glas. Wellicht is hier een hybride-oplossing een beter alternatief, zeker als er veel glas aanwezig is. Denk aan een uitbouw of serre. Het gasverbruik kan dan een goede indicator zijn.
 • Het belangrijkste verschil van Lage Temperatuur (LT)-verwarming met de huidige gasketel is de water aanvoertemperatuur die naar de radiatoren gaat. Bij een gasketel kan deze gemakkelijk 80 tot 90 graden zijn (al wordt hiermee wel veel energie mee verspild en daardoor het gasverbruik omhoogschiet). In dat geval spreken we van Hoge Temperatuur (HT)-verwarming.
 • Een warmtepomp heeft een heel andere werkwijze en moet de meeste energie uit een omgevingsbron halen. Dit kan uit de binnenlucht van de woning zelf, uit de buitenlucht, oppervlaktewater of uit de bodem zijn. Aangezien de brontemperatuur altijd aan de lage kant zal zijn, kan de warmtepomp deze naar max. 55 graden opwerken om nog een behoorlijk rendement te kunnen halen. (Een hogere temperatuur kan beter met gas opgewekt worden als het om CO2-besparing gaat.)
 • Dit alles houdt in dat het water wat in de radiatoren en vloerverwarming stroomt in de praktijk maar max. 40- 45 graden zal zijn. Door de lage temperatuur is er een veel groter oppervlakte nodig om de warmte af te geven en daardoor is vloer- of wandverwarming het meest geschikt. Voorwaarde is wel dat de leidingen in de vloer maar max. 10-15 cm. uit elkaar liggen (optimaal is om de 7.5 cm. zodat de warmte beter verdeeld kan worden en daardoor de aanvoertemperatuur lager kan zijn.)
 • Een warmtepomp installeren? Doe dan eerst de doe-het-zelf warmtepomp-test!

Aardgasvrij maken van het huis

 • Als u denkt dat uw huis niet geschikt is voor een Lage Temperatuur verwarming (of dit uit de test blijkt) kunt u een plan maken om de komende jaren uw huis wel geschikt te maken. Bij aankoop of verbouwing kunt u denken aan:
 • het aanpakken/verbeteren van de isolatieschil van uw woning. Denk daarbij aan een zeer goede isolatie van het dak met minimale Rc-waarde van 4.5 en voor de gevels en begane grondvloer van liefst meer dan Rc-waarde 2.5. Vervang het bestaande glas door HR++ glas
 • gaat u de vloer of radiatoren vervangen door LT-radiatoren – convectoren of neem vloerverwarming mét daaronder een goed isolatie (niet in de bestaande vloer laten infrezen, de afstand tussen de slangen is te groot én de vloer is niet extra geïsoleerd, waardoor ook de kruipruimte verwarmd wordt!)

Praktijktest

Doe een test in de praktijk om te kijken of u huis geschikt is voor LT-verwarming. Voer de volgende stappen uit:

 1.  als eerste moet de aanvoertemperatuur op de gasketel juist ingesteld worden. Hoe dit moet is bij de meeste ketels in de handleiding terug te vinden en zal vaak in het setup-menu moeten gebeuren. Belangrijk is dat de aanvoertemperatuur van het CV-water dat uit de ketel komt op 50 graden ingesteld wordt. (Dit staat los van het tapwater dat voor de badkamer nodig is; dat moet op minimaal 60 graden blijven staan!)
 2. Alle radiatorkranen in de woonkamer moeten volledig open staan.
 3. Stel de kamerthermostaat op de gewenste temperatuur in en laat deze 24 uur op dezelfde stand staan (vaak zal het dag en nachtprogramma uit gezet moeten worden om te voorkomen dat deze in de nacht naar beneden gaat). Het is de bedoeling dat de woonkamer-temperatuur zowel overdag als ‘s nachts op gewenste temperatuur blijft.
 4. Vanaf buitentemperaturen onder de 5 graden zal het dan de vraag zijn of de woning voldoende warm blijft. Kies daarom een periode uit dat het zeker in de nacht in de buurt van het vriespunt komt en probeer dit een paar dagen tot een week uit. (Februari is de koudste maand!).
 5. Mocht het niet meer aangenaam worden, zet dan de aanvoertemperatuur weer omhoog naar bijvoorbeeld 70 graden. U weet nu zeker dat een lage temperatuur aanvoer met een warmtepomp voor uw woning nog niet de juiste/een efficiënte/energiezuinige oplossing is. Er zullen eerst andere aanpassingen gedaan moeten worden.

Tapwater voor douche en badkamer

Warm water voor de douche en badkamer, het zogenaamde tapwater, is nog iets waar apart naar gekeken moet worden. Eén warmtepompsysteem dat zowel de verwarming als het tapwater bedienen moet, zal altijd een buffervat of een boilervat van 150 tot 300 liter bevatten waarvoor ruimte nodig is.

Niet door de test gekomen?
Kies dan een hybride-oplossing!

 • Is LT-verwarming niet geschikt? Dan zijn er andere oplossingen om toch gedeeltelijk zonder gas uw woning te kunnen gaan verwarmen én daarmee tijd te winnen om de komende jaren uw huis wel geschikt te gaan maken. Daarbij kunt u denken aan:
 • het plaatsen van een binnenlucht-ventilatiewarmtepomp waarmee u 30 tot 50 procent op uw gasverbruik besparen kan (bv. van Inventum, Nibe, Duco of Daalderop). Voordeel van deze oplossing is dat ook meteen het ventilatiesysteem weer eens goed op orde gebracht wordt. Iets wat bij 60 procent van de woningen niet meer het geval is.
 • het plaatsen van een binnenlucht-ventilatiewarmtepomp waarmee u 30 tot 50 procent op uw gasverbruik besparen kan (bv. van Inventum, Nibe, Duco of Daalderop). Voordeel van deze oplossing is dat ook meteen het ventilatiesysteem weer eens goed op orde gebracht wordt. Iets wat bij 60 procent van de woningen niet meer het geval is.
 • het plaatsen van een kleine betaalbare buitenlucht warmtepomp (van bv. Elga of Daikin) die in 80 procent van het stookseizoen de woning goed verwarmen kan en zo veel gas bespaart. Deze warmtepompen werken samen met de bestaande gasketel.
 • voor al deze kleine ondersteunende warmtepompen is momenteel een behoorlijke subsidie beschikbaar.

Meer informatie

Een online-energieadviesgesprek via het digitale energieloket kan een eerste goede stap zijn om hierover verder te praten; zo’n gesprek kunt u aanvragen bij info@duurzamevecht.nl

Deze tips en adviezen zijn ook opgenomen in het informatieblad 2. Er zijn in totaal 24 bladen uitgebracht over diverse onderwerpen die met energiebesparing en isolatie te maken hebben. Bij de diverse bijeenkomsten of wijkavonden zijn ze gratis mee te nemen. Het overzicht van de bladen staat hier.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Energielabels woningen worden per 1 januari 2021 duurder

Het eenvoudige ABC energielabel gaat veranderen per 1 januari 2021. Dat betekent onder meer dat woningeigenaren de labels niet meer zelf kunnen aanvragen, maar een …

Lees verder →

Zet ‘m op 60!

Binnen één minuut besparen op je gasrekening door je cv-ketel – het verwarmingswater, niet het drinkwater – op 60 graden te zetten. De meeste cv-ketels …

Lees verder →

Energie armoede en energie transitie

De energievoorziening van de toekomst moet duurzaam zijn, maar ook betaalbaar en rechtvaardig. Dat is niet vanzelfsprekend voor 8% van de Nederlandse huishoudens. Deze hebben …

Lees verder →

Kader voor zonnevelden in Stichtse Vecht

Stichtse Vecht wil in 2040 alle energie die wordt verbruikt in de gemeente duurzaam opwekken. Om dat te bereiken moeten we in 2030 al minstens …

Lees verder →

Energiebesparing in online-bijeenkomst voor de wijk Valkenkamp; kijk mee!

Na de eerste online-bijeenkomst van Stichting Duurzame Vecht is er op 12 november weer een webinar. Deze keer is de wijk Valkenkamp in Maarssenbroek aan …

Lees verder →

In gesprek over het klimaat

‘Ik volg KlimaatGesprekken online. In zes workshops krijg je inzicht in wat klimaatverandering doet met jou en wat jij kan doen aan klimaatverandering. Het is …

Lees verder →

Herfstactie in Stichtse Vecht: tag that tree!

Nieuwe blaadjes aan de bomen! En dat terwijl ze overal vallen. Veel bomen in Nederland krijgen een zogenaamde TreeTag: bomen worden voorzien van duurzaam geproduceerde …

Lees verder →

Heel laat op 24 oktober: de Nacht van de Nacht

Op zaterdag 24 oktober is het weer de Nacht van de Nacht. Om samen iets te doen tegen de lichtvervuiling. Ook de vrijwilligers van Stichting …

Lees verder →

Week van de Duurzaamheid 2020: wat ga jij doen?

duurzaamheid is doen

Lees verder →

Webinar 12 oktober over energiebesparing in de wijk Zandweg-Oostwaard

Webinar over energiebesparing in de wijk

Lees verder →

Deze website maakt gebruik van cookies