De ventilatiewarmtepomp

Geschreven door:

Goede ventilatie is met de steeds beter geïsoleerde woningen van vandaag de dag een zeer belangrijk aandachtspunt. Daarom is vanaf eind 1970 de Mechanische Ventilatiebox (MV-box) in huis gekomen. Deze box ventileert de woning dag en nacht door continu warme lucht uit de woning te zuigen en naar buiten te blazen. Er zit in die afgezogen warme lucht veel energie. Hoe mooi zou het zijn dit terug te winnen en er ook een warmte-terug-win-installatie van te maken?

In Zweden heeft men ruim dertig jaar ervaring met het terugwinnen van deze warmte voordat deze naar buiten geblazen wordt. Hele woningen worden met deze warmte, eventueel aangevuld met buitenlucht, in zijn geheel verwarmd. Als dat in Zweden kan, waarom zou dat dan niet in Nederland kunnen? Dit dacht het bedrijf Inventum ook en vijftien jaar geleden ontwikkelden zij de eerste ventilatiewarmtepomp voor de Nederlandse woning.

Isoleren is ventileren

Juist nu we aan de vooravond staan om onze huizen nog beter te gaan isoleren en daardoor ook beter luchtdicht te maken, is een goed ventilatiesysteem steeds belangrijker aan het worden. Alleen ventilatieroosters plaatsen is niet de oplossing. Als het kouder wordt of hard waait, zetten bewoners deze vaak dicht en vergeten ze ze weer open te zetten. Ook als het windstil is, zal er geen verse lucht door de woning trekken en blijft er bedompte én verontreinigde lucht met een hoog CO2-gehalte in de woning hangen. Het kan een suf en lusteloos gevoel veroorzaken bij inwoners en schimmel veroorzaken. Ook is er soms condens op de binnenzijde van het dubbelglas te zien. Dat is een duidelijke indicatie van een te hoog vochtgehalte in huis.

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

De ventilatiewarmtepomp is in Nederland nog niet zo bekend en wordt vooral door woningbouwcoöperaties bij woningrenovaties ingezet. Deze pomp vervangt de MV-box en werkt daarnaast samen met de CV-ketel. In de praktijk komt het erop neer dat de CV-ketel de woning eerst op temperatuur brengt en dat de ventilatiewarmtepomp het daarna overneemt en de woning zolang mogelijk op de juiste temperatuur houdt. Mocht het kouder worden dan schakelt de CV-ketel in en brengt de woning weer op temperatuur.

Op deze manier zorgt de ventilatiewarmtepomp er in ongeveer 80 procent van de stooktijd voor dat de woning voldoende warm blijft. Zo kan er tussen de 30 tot 50 procent op het gasverbruik bespaard worden, afhankelijk van de isolatiegraad van de woning. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp wordt ruimschoots op het gasverbruik terugverdiend en is bovendien met een paar zonnepanelen te compenseren.

Ondertussen komen er steeds meer fabrikanten met een soortgelijke warmtepomp op de markt. In situaties waarin maar een beperkte energievraag is, kan er aan een all-electric oplossing gedacht worden. Dit betekent dat er voor piekmomenten een elektrische booster ingezet wordt. Zelfs een boiler voor tapwater kan hiermee opgewarmd worden en heeft een drie keer hoger rendement dan een gewone elektrische boiler.

Heb je een gasgestookte boiler?

Verschillende fabrikanten, waaronder ook Inventum, leveren ook boilers met een geïntegreerde warmtepomp die uit de binnenlucht direct warm water maakt van ca. 60 graden.

Tips

  • als je niet weet waar je moet beginnen met energiebesparen en isolatie, vraag dan eens energieadviesgesprek aan bij het energieloket van Stichting Duurzame Vecht of stuur een mailtje naar energieadvies@duurzamevecht.nl
  • goede isolatie aanbrengen zorgt ervoor dat het huis luchtdichter gaat worden en verse lucht in huis belangrijker wordt. Als je een mechanische afzuiginstallatie in huis hebt, laat deze dan eens in de vijf jaar goed reinigen én opnieuw inregelen door een gespecialiseerd bedrijf.
  • controleer eens of de oude MV-box op stand 1 nog wel werkt door je hand voor het keukenventiel te houden. Grote kans dat er geen of bijna geen lucht afgezogen wordt. Tijd voor onderhoud!

Wist je dat

  • er bij koken op gas ook vervuilende stoffen vrijkomen? Het daarom slim is altijd een goedwerkende afzuigkap te gebruiken én de mechanische afzuiging een standje hoger te zetten?  
  • veel woningen een raampje in de badkamer hebben die bewoners openzetten tijdens of na het douchen om het vocht te laten verdwijnen? Dat niet zo slim is? je beter de deur op een kier kunt laten staan? De lucht dan via het afzuigventiel vanuit de warme overloop en slaapkamers aangezogen wordt? Dat warme lucht veel meer vocht kan opnemen dan de koude buitenlucht? De badkamer zo veel eerder droog zal zijn?
  • bij ongeveer 80 procent van de woningen de ventilatie of MV-box niet meer werkt zoals deze bedoeld is?

Meer informatie

Deze tips en adviezen zijn opgenomen in het informatieblad 6. Meer over ventileren staat in het informatieblad ‘Ventileren voor een gezond leefklimaat‘. Er zijn in totaal 24 informatiebladen uitgebracht over diverse onderwerpen die met energiebesparing en isolatie te maken hebben. Bij de diverse bijeenkomsten of wijkavonden zijn deze gratis mee te nemen.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Heel laat op 24 oktober: de Nacht van de Nacht

Op zaterdag 24 oktober is het weer de Nacht van de Nacht. Om samen iets te doen tegen de lichtvervuiling. Ook de vrijwilligers van Stichting …

Lees verder →

Week van de Duurzaamheid 2020: wat ga jij doen?

duurzaamheid is doen

Lees verder →

Webinar 12 oktober over energiebesparing in de wijk Zandweg-Oostwaard

Webinar over energiebesparing in de wijk

Lees verder →

Gezocht: energie-ambassadeurs

Stichting Duurzame Vecht is op zoek naar mensen met een groen duurzaam hart! We zoeken voor diverse kernen en wijken in de gemeente Stichtse Vecht energie-ambassadeurs. …

Lees verder →

Een schone taak: world clean up day in Stichtse Vecht

world clean up day in Stichtse vecht: doe mee!

Lees verder →

Inzicht in je energieverbruik

Een eerste stap om minder energie te gaan verbruiken en te gaan verduurzamen is inzicht en bewustwording. Door inzicht word je je bewust van je …

Lees verder →

Wakkere wegwerpers gezocht

Begin bij de basis als je het hebt over duurzaamheid, is de gedachte achter deze actie van de Happy activist en the Plastic Soup Surfer. …

Lees verder →

Waterzijdig inregelen van de CV

De CV-installatie optimaliseren De meeste woningen in Nederland worden verwarmd met een gasgestookte ketel. Vanaf de jaren zestig in de vorige eeuw zijn CV-ketels massaal …

Lees verder →

Duurzame tip: check bandenspanning

Met de vakantie in het vizier, delen we een duurzame tip. Controleer de bandenspanning voor je vertrek, zeker als je met een caravan de weg …

Lees verder →

Ventileren voor een gezond leefklimaat

Goede ventilatie is in onze huidig steeds beter geïsoleerde woningen een zeer belangrijk aandachtspunt. Niet voor niets is de leuze: isoleren betekent óók ventileren. Oudere …

Lees verder →

Deze website maakt gebruik van cookies