(VAR 14-03-2019) Het label fairtrade is weer verdiend door de gemeente. En dus ontving wethouder Linda van Dort van Stichtse Vecht het officiële certificaat van de verlenging van de status uit handen van voorzitter Diny Wijnmaalen van de stichting Duurzame Vecht.
Secretaris Otto Albrecht van de stichting overhandigde de bloemen.
Al met al een fleurig tafereeltje dat onderstreept dat Stichtse Vecht blij is een van de 85 fairtradegemeenten in Nederland te zijn.

De gemeente Stichtse Vecht is al zes jaar een officiële Fairtrade-gemeente. En daarnaast draagt ze ook al tien jaar het label Global goals gemeente.

Daarmee scoort de gemeente in het rijtje van actieve gemeenten. Per 1 januari 2019 telde Nederland 385 gemeenten. Daarvan zij er 85 gemeenten met het Fairtrade-label en 64 Global goals-gemeenten. Slechts een kleine kopgroep van 25 gemeenten in Nederland heeft beide.

Bij deze feiten horen ook de getallen over de wereldwinkels. Nederland telt nog maar circa 300. Dat is gemiddeld minder dan een per gemeente. Stichtse Vecht heeft er twee. En ook nog eens de oudste! Daar zijn we  trots op.

Bijna twee miljoen producenten, boeren en arbeiders werken onder fairtrade-condities. Daardoor profiteren ruim zes miljoen mensen van de neveneffecten van eerlijke handel. Om te zorgen dat meer mensen in ontwikkelingslanden een kans op ontwikkeling krijgen, is het belangrijk dat meer producten volgens de fairtrade principes worden verhandeld. Dat kan wanneer meer consumenten en bedrijven fairtrade-producten kopen, maar ook wanneer meer winkels, groothandels en cateraars fairtrade-producten aanbieden. Daarom is er de Fairtrade Gemeente-campagne die vraag en aanbod van fairtrade in Nederland probeert te vergroten. Om zich “fairtrade gemeente” te mogen noemen, moet een gemeente zich om de twee jaar laten her certificeren. Daarbij worden diverse criteria bekeken. Uiteraard zijn is de verkoop en het gebruik van fairtrade-producten door de gemeente zelf, het bedrijfsleven, de maatschappelijke instellingen en de bewoners het meest belangrijk. Een werkgroep van faitrade-vrijwilligers binnen de Stichting Duurzame Vecht en samen met de wereldwinkels Maarssen en Breukelen promoot dit gebruik. Steeds meer komt de nadruk te liggen op integratie van fairtrade en duurzaamheid. Deze begrippen liggen in elkaars verlengde.