Stichting Duurzame Vecht is van en voor ons allemaal!
Duurzaamheid is leuk. En soms zelfs lekker. En overal om ons heen. Lees maar eens over deze inwoners van Stichtse Vecht en en hun initiatieven voor Stichting Duurzame Vecht. Zet zelf of samen met anderen eens een stap voorwaarts en ga voor duurzaam. Gewoon iets doen, dat geeft energie! En als je hulp wilt, iets wilt delen of mee wilt doen? Mail ons: welkom@duurzamevecht.nl
Stichting Duurzame Vecht inspireert en informeert

In gesprek over het klimaat
Martine Kruiswijk, energieambassadeur Duurzame Vecht
Toekomstdenken
Hoe zou een land er uitzien als ik het voor het zeggen had?

'Aan de hand van vragen schetste ik met Youtopia een beeld van mijn Natuvrijland. Ik kom tot leuke oplossingen voor een leefbare en toekomstbestendige wereld. En dat levert een prachttekening op van Jenny van Herrewegen.'
René van Alphen, inwoner Stichtse Vecht
Energieloket
Piet Paul, energieambassadeur Duurzame Vecht

(H)eerlijk om de hoek
Frans te Braake, energieambassadeur Duurzame Vecht

‘Ik heb meegeholpen met de kookworkshops die we als Duurzame Vecht georganiseerd hebben voor jongeren het afgelopen voorjaar. Toen raakte ik in gesprek met één van de leveranciers: de biologische boerderij de Bouwerij uit Breukelen. Produceren (h)eerlijk voedsel! In mijn achtertuin notabene! Daarna vond ik Herenboeren. Dat is een landelijk opererende organisatie met sinds kort initiatieven in De Bilt en Soest. En ik fiets vaak langs de fruitkraam van Appel en Peer op het Zandpad. Helemaal lokaal.’
Kijktips
Documentaires die inspireren

‘Ik ben door documentaires als The Biggest Little Farm" van John Chester en Kiss the ground van Josh Tickell gaan nadenken over voedsel. Vooral The Biggest little Farm vind ik schitterend in beeld gebracht. Het laat zien hoe de natuur zichzelf in balans brengt als we de controle wat los laten. Het is bovendien heel raar dat ons voedsel zo veel transportbewegingen maakt.

Kookstudio Maarssen

Schulp
Iets met vruchten en sap...

Boer Erik
verkooplocatie tussen Loenen en Nieuwersluis
voor fruit, groente en andere heerlijkheden.
Heel mmmm.
Recept (om zelf te proberen)
Brandnetelburgers

Knip de bovenste 4 tot 6 mooie bladeren van brandnetels af. Gebruik handschoenen of een zuring blad. Knip de bladeren in stukjes tot je ongeveer een soepkom per burger hebt. Stoom ze of giet er kokend water over om de prik eraf te halen en laat alles goed uitlekken.
- Voeg dan toe:
- • een ei
- • half kopje meel (bijvoorbeeld volkoren speltmeel) of een geprakte gekookte aardappel
- • een heel fijn gesneden ui of prei
- • zout, kruiden (bv. kerrie)
- • eetlepel olijfolie
Roer dit door elkaar totdat je een nattige groene massa hebt. Vorm met je handen de burgers en bak ze in olijfolie of boter een paar minuten aan beide zijden. Klaar zijn de brandnetelburgers.

Wist jij dat...
er een voedselbos is in Oud-Zuilen?
er een appel en peerkraam staat op het Zandpad bij Breukelen?
er meer dan 15 energie-ambassadeurs zijn in Stichtse Vecht?
dat er op 10 december een webinar is geweest voor Oud Zuilen en dat je dit webinar en de vorige via deze link kan terugkijken

Dus, wat ga jij doen? 
Zelf goede ideeën? Acties in de pijplijn? Meld ze en wij delen ze op de site. Wil je meedoen? Zie je een rol voor je weggelegd bij het verduurzamen? Stuur een berichtje! Welkom@duurzamevecht.nl
Zin om aan te haken bij Stichting Duurzame Vecht?
Mail ons: elkerabe@duurzamevecht.nl of franstebraake@duurzamevecht.nl