De energievoorziening van de toekomst moet duurzaam zijn, maar ook betaalbaar en rechtvaardig. Dat is niet vanzelfsprekend voor 8% van de Nederlandse huishoudens. Deze hebben in meer of minder mate te maken met energiearmoede.
Op 5 november jl. nam energieambassadeur Piet Paul deel aan het TNO Webinar “Energiearmoede en de energietransitie”. Hoe voorkomen we energiearmoede? De overgang naar een duurzame energiehuishouding is niet alleen een technische innovatie. Maar minstens zo belangrijk zijn de vraagstukken op sociaal gebied. Hoe hoog wordt de rekening? En wie gaat die betalen?
Energiearmoede
In Nederland ontbreekt een kader om energiearmoede te meten en te bestrijden. Koen Straver van TNO heeft een rapport geschreven over de problemen rond energiearmoede. Drie maatregelen worden genoemd om tot een effectief beleid voor een rechtvaardige energietransitie te komen:
- opzetten van een indicator energiearmoede
- ontwerpen van specifiek energiearmoedebeleid
- integreren van energiearmoedebeleid in beleid
Nederland loopt in Europa aanzienlijk achterop met het maken van energiearmoedebeleid. Het nationale klimaat- en energiebeleid in Nederland kent voornamelijk algemene maatregelen. Er zijn geen specifieke maatregelen voor mensen met weinig geld. De aanpak van energiearmoede gebeurt vrijwel alleen op gemeentelijk niveau.
In pilotprojecten van de gemeenten Utrecht en Arnhem worden gemiddelde besparingen voor huishoudens van 150 tot 250 euro per jaar gerealiseerd.
Stichtse Vecht
Hoe is dat in de gemeente Stichtse Vecht? Ook hier ontbreekt een energiearmoedebeleid. De Stichting Duurzame Vecht heeft afgelopen jaar drie vrijwilligers opgeleid als energiecoach. Zij zijn ook al meerdere keren mensen met energiearmoede tegengekomen. Ook hier is dus werk aan de winkel!
Kijk op deze pagina voor het ‘white paper’ over energiermoede.
Het webinar terug kijken kan op : https://channel.royalcast.com/webcast/tnowebcasts/20201105_1/.