Energiebesparende en energie-opwekkende maatregelen waarvan je geen spijt krijgt

Geschreven door:
oprichting lokaal duurzaam energie bedrijf stichtse vecht

Om je huis geschikt te maken voor de komende warmtetransitie, kun je nu al maatregelen nemen die, in goed Nederlands, no-regret-maatregelen genoemd worden. Maatregelen voor energiebesparing en energie-opwekking waarvan je geen spijt krijgt omdat ze gecombineerd kunnen worden met alle gangbare alternatieven voor aardgas. Maar minstens zo belangrijk: ze leveren meer comfort op en je bespaart zowel geld als energie. Veel bewoners wachten nu onnodig lang op wat de plannen van de gemeente zullen worden voor van het gas af gaan.

Bij alle warmtetransitie plannen komt steevast één onderwerp naar boven drijven: álle woningen in Nederland zullen éérst 30 tot 50 procent op hun energieverbruik moeten besparen om de energietransitie überhaupt mogelijk te gaan maken. Daarmee kun je nu al beginnen. Je bespaart er direct geld mee. Het bedrag dat een gemiddeld huishouden jaarlijks aan energie besteed is ca. € 2000,=. Over een periode van 30 jaar loopt dit op naar ca. € 60.000,=. Met onderstaande maatregelen kunnen de energiekosten aanzienlijk verlaagd worden en worden de investeringskosten snel terugverdiend.

Besparen op gasverbruik

• Door een lege spouwmuur te laten na-isoleren kun je bij een hoekhuis gemakkelijk 30 procent op het gasverbruik besparen en in 3 jaar de investering terugverdiend hebben.

• Met vloerisolatie bespaar je weliswaar minder maar een warme vloer zorgt voor een veel aangenamer klimaat en meer comfort in huis waardoor de thermostaat weer een graadje lager kan. Warme voeten is ook wat waard en de kruipruimte verwarmen kost alleen maar geld!

• Dakisolatie levert het meeste op als deze optimaal toegepast wordt en kan vaak gemakkelijk van binnenuit toegepast worden. Zorg er wel voor dat de minimaal aan te brengen isolatie een Rc-waarde van 3.5 heeft, anders is het zonde van de arbeid (die waarde staat vaak op de verpakking vermeld.)

• Door vloerverwarming aan te brengen maak je je huis geschikt om in de toekomst met LT (Lage Temperatuur) verwarming te gaan verwarmen. Of er nu een warmtenet of een warmtepomp in huis komt, de kans is groot dat dit op basis van lage temperatuur zal zijn. Daarnaast zorgt vloerverwarming ook voor een zeer aangenaam en comfortabel klimaat. Zorg er wel voor dat de vloer eronder goed geïsoleerd is; dus niet zomaar slangen frezen in de betonvloer. Zorg dat de onderlinge afstand tussen de slangen maximaal 10-15 cm. is.

• Door het oude dubbel glas door HR++ of 3 laags glas te vervangen kun je het warmteverlies aanzienlijk terugdringen en heb je veel minder koudeval als je dicht bij het raam zit.

• Heb je al een mechanische ventilatiebox (MV-box) op zolder of ben je van plan er een te gaan plaatsen, neem dan een ventilatiewarmtepomp waarmee je direct minimaal 30 procent op het gasverbruik bespaart. Er is momenteel een hoge subsidie beschikbaar en met een dergelijke installatie heb je meteen een hybridesysteem in huis waarmee je in ieder geval weer vijftien jaar vooruit kunt.

• Schakel van koken op gas over op inductie: comfortabel want de plaat is gemakkelijker schoon te maken, brandveiliger en er ontstaat geen fijnstof.

Besparen op elektriciteit

• Door zonnepanelen te plaatsen wek je een aanzienlijk deel van het eigen elektraverbruik zelf op. De installatie kan momenteel binnen zeven jaar al terugverdiend worden. Ondanks het feit dat de salderingsregeling stapsgewijs in 2030 afgebouwd zal gaan worden, zal er altijd een terugleveringsvergoeding zijn.

• Oude apparatuur die veel elektriciteit verbruikt, vervangen door energiezuinige apparatuur. In sommige gevallen zoals koelkasten en vriezers kunnen de kosten al binnen enkele jaren worden terugverdiend. Kijk voor meer informatie eens bij milieucentraal.nl.

Financiering

• Door gebruik te maken van diverse subsidies zoals de onlangs heropende SEEH-subsidie voor isolatiemaatregelen. Kijk voor meer informatie op de subsidie en financieringswijzer.

• Door gebruik te maken van de Nationale Energie Besparingslening waarmee je tegen een zeer lage rente geld voor verduurzaming van uw woning kunt krijgen

• Onderzoek de mogelijkheid bij de gemeente om een ‘Gebouw Gebonden Financiering’ te krijgen (de Woonpas is één van de mogelijkheden)

• Een uitbreiding van de hypotheek. Kijk naar het voordeel van de lage rentetarieven.

Tips

  • Als je niet weet waar je het beste mee kunt beginnen, vraag dan een energieadviesgesprek aan bij het energieloket van Stichting Duurzame Vecht. Heel makkelijk en kosteloos.
  • Heb je een oudere hoek- of vrijstaande woning tot het bouwjaar 1995 en wil je een goed gedegen én doorgerekend advies? Vraag dan een gecertificeerd EPA-W-advies aan bij de energieambassadeurs van Duurzame Vecht zodat je een verantwoorde investering kunt doen. Stuur een mailtje aan: energieadvies@duurzamevecht.nl
  • Breng goede isolatie aan in je huis. Dit zorgt ervoor dat het huis luchtdichter gaat worden en verse lucht in huis belangrijker wordt. Zorg ervoor dat je een mechanische afzuiginstallatie in huis neemt. Mocht deze al aanwezig zijn laat deze dan eens reinigen en opnieuw afstellen. Bij ca. 60 procent van de woningen werkt deze niet meer zoals het ooit bedoeld is.

Wist je dat

  • bij een gemiddelde woning 40 procent van het warmteverlies door het dak gaat, 30 procent door de buitenmuren en 20 procent door het glas?

Meer informatie

Deze tips en adviezen zijn opgenomen in het informatieblad 3. Er zijn in totaal 24 informatiebladen uitgebracht over diverse onderwerpen die met energiebesparing en isolatie te maken hebben. Bij de diverse bijeenkomsten of wijkavonden zijn deze gratis mee te nemen.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Wat houdt jou bezig als het over groen en duurzaam gaat?

De Bibliotheek Angstel Vecht en Venen heeft een vragenlijst opgesteld over duurzaamheid. Het onderwerp is zo belangrijk, dat er activiteiten komen in de bibliotheek. Maar …

Lees verder →

KlimaatGesprekken: van praten naar doen!

WE STARTEN 20 SEPTEMBER. INSCHRIJVEN KAN NOG! MELD JE NU AAN BIJ GROEP 223. Stuur een mailtje naar martinekruiswijk@duurzamevecht.nl Je bent al bezig met duurzaam …

Lees verder →

Doe mee met 2030.nu

en wek je eigen lokale energie op! Wil jij lokaal je energie opwekken? Zonder zorgen en vrij van gedoe? Doe dan mee met 2030.nu! Meld …

Lees verder →

Zonnepanelen op dak brandweerkazerne Breukelen: daar krijg je energie van!

De gemeente Stichtse Vecht zet stappen met het verduurzamen van haar eigen vastgoed. Op het dak van de brandweergarage van Breukelen zijn het afgelopen voorjaar …

Lees verder →

Dit bericht van 52 weken duurzaam kan niet wachten!

Lees verder →

Praten over bomen: voedselbossen in Stichtse Vecht

Het is april en de hoogste tijd om te zaaien. Niet alleen in de moestuin. Bij de stichting zijn we ook bezig met zaadjes planten, …

Lees verder →

Applaus voor het 200ste energieadviesgesprek!

Op 6 april is de magische grens van 200 energieadviesgesprekken bereikt. Deze gratis adviesgesprekken worden gegeven door de energie-ambassadeurs van de Stichting Duurzame Vecht. Menig …

Lees verder →

Start NK Tegelwippen in Stichtse Vecht

Van 30 maart tot 30 september speelt heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. …

Lees verder →

Liefde voor vers uit de tuin; deel mee!

Voor bewoners en moestuinders van Stichtse Vecht is er het platform Vers uit de Tuin. Daarmee kun je plantjes en oogst delen met anders moestuinders en …

Lees verder →

Bespaar energie en leer van een ander

Kijk mee tijdens de thematours van duurzame huiseigenaren Veel Nederlanders willen aan de slag met het verduurzamen van hun huis. Om hen op weg te …

Lees verder →

Aanmelden webinar

*: Aanmelden is niet verplicht. Het mailadres wordt gebruikt om op de dag van het webinar een herinnering te sturen en voor een evaluatie enquête na afloop.

Na aanmelden krijg je een geautomatiseerde bevestiging en kan je dit formulier sluiten.

Ook krijg je na afloop antwoord op alle in het webinar gestelde vragen. Deze worden indien nodig gebundeld.

Deze website maakt gebruik van cookies