Inzicht in je energieverbruik

Geschreven door:

Een eerste stap om minder energie te gaan verbruiken en te gaan verduurzamen is inzicht en bewustwording. Door inzicht word je je bewust van je verbruik van energie en de gevolgen daarvan. Zeker als we het jaarlijks energieverbruik naar CO2-uitstoot omrekenen, krijgen we een goed beeld van wat nu de meest effectieve manier is om onze footprint te verkleinen. Wel moeten we het verbruik dan omrekenen naar één standaard om te voorkomen dat we appels met peren vergelijken. In dit informatieblad leggen we uit welke mogelijkheden er zijn om inzicht in het verbruik te krijgen.

Inzicht is bewustwording

Inzicht komt allereerst door te gaan registeren hoeveel energie er jaarlijks de woning binnenkomt aan gas én elektra. Daarvoor zijn diverse apparaten en websites beschikbaar. Met de komst van de zogenoemde ‘slimme meter’ is het nog makkelijker geworden om inzicht in je verbruik te krijgen. Met dit inzicht worden we vervolgens bewust van hoeveel energie we verbruiken en kunnen we maatregelen nemen om het verbruik te verlagen. In andere informatiebladen kun je je vervolgens verdiepen hoe dat te bereiken.

Meten is weten

Het aloude gezegde ‘meten is weten’ geldt hier ook. Door vooraf het verbruik inzichtelijk te maken, kunnen we zien welke besparingsmaatregelen welk effect hebben. Er zijn diverse apps en websites beschikbaar waaraan een verbruiksmeter gekoppeld kunnen worden. Zo is het verbruik op de voet te volgen. Een voorbeeld van een website is www.slimmemeterportal.nl waarin je een gratis account kunt aanmaken. Daarin staan de dagelijkse meterstanden die via de netbeheerder weergegeven worden. Zo kun je terugkijken wanneer het hoogste verbruik gehaald is, maar ook wat het gemiddeld sluipverbruik van de woning is.

Een andere site met soortgelijke mogelijkheden is www.enelogic.com. Beide sites bieden ook een betaalde app aan waarin ook de historie voor meerdere jaren bewaard wordt. Ook bieden sommige energieleveranciers mogelijkheden om uw slimme meter uit te lezen. En zijn er ook nog de realtime-apparaten zoals bijvoorbeeld de Toon van Eneco of de  Plugwise beschikbaar waarop het verbruik meteen te zien is.

Tenslotte zijn er nog losse energieverbruiksmeters te koop waarmee van elk apparaat het verbruik over een lange periode (wel minimale periode van 2-4 weken meten) te volgen is. Zo zie je eenvoudig welk apparaat de grootste verbruiker is. Inzicht in verbruik kan getoond worden per kwartier of per uur per dag, maand of jaar met temperatuurverloop.

Het verbruik

Na het meten en inzichtelijk krijgen van de gegevens kan het verbruik vervolgens onderverdeeld worden in:

  • Verwarming en warm tapwater voor keuken en badkamer
  • Keuken-, kook,- was- en koelapparatuur
  • Verlichting
  • Televisie, audio en computerapparatuur
  • Mobiele apparaten
  • Ventilatie

Appels met peren vergelijken

Niet alle metingen kunnen met elkaar worden vergeleken. Dan vergelijk je appels met peren. Dat is wat er bijvoorbeeld gebeurt als we het gas- én het elektraverbruik vergelijken. Voor woningen met een gasgestookte CV-ketel is er een handig rekensommetje te maken:

Als je het gasverbruik met een factor 10 vermenigvuldigt, is dit het verbruik in kWh. Tel daar het aantal kWh voor het stroomverbruik bij op en je krijgt het totaal aantal kWh’s dat je jaarlijks verbruikt.

Voorbeeld

Stel je woning verbruikt 1500 m3 aardgas en 3500 kWh stroom. Dan is het totaal 1500 m3 gas x 10 = 15.000 + 3.500 stroom = 18.500 kWh energie per jaar.

Deze optelsom is belangrijk als je later het verbruik met bijvoorbeeld dat van een warmtepomp gaat vergelijken. Daarnaast kun je de jaarlijkse CO2-uitstoot berekenen door het gasverbruik met 1.78 kg en het stroomverbruik met 0.57 kg te vermenigvuldigen.

Slimme meter

Heb je een slimme meter in huis? Kijk dan eens naar onderstaande tools die aan deze meter gekoppeld kunnen worden en vaak ook nog gratis zijn. Zij geven een goed inzicht in het verbruik en laten duidelijk de pieken zien.

slimmemeterportal.nl Totaaloverzicht van stroom en gasverbruik met dagtemperatuur

mindergas.nl Om uw gasverbruik nauwkeurig te volgen en besparingsdoelen te stellen.

Raspberry met Domoticz software. Om uw slimme meter uit te lezen en te koppelen aan diverse domotica.

Heb je geen slimme meter maar wil je het verbruik toch monitoren, kijk dan op youless.nl/home.html Daar staat de YouLess-energiemeter die ook op de analoge meter werkt.

Graaddagen geven een goed inzicht in de verschillende jaarlijkse stookseizoenen. Kijk op mindergas.nl/degree_days_calculation/explanation

Wist je dat

  • er vaak ‘groene stroom’ verkocht wordt die alleen maar met een certificaat ‘groen’ gewassen wordt? Dat als je écht groene stroom wilt, je kiest voor een leverancier via de vergelijkingssite: consumentenbond.nl/energie-vergelijken/de-groenste-energieleverancier?
  • het energielabel per 1-1-2021 verandert en dat daar het fossiel energieverbruik per m2 van de woning in kWh in weergeven gaat worden? Dat je dit label dan niet zelf meer aanvragen kunt?

Meer informatie

Deze tips en adviezen zijn opgenomen in het informatieblad 20. Er zijn in totaal 24 informatiebladen uitgebracht over diverse onderwerpen die met energiebesparing en isolatie te maken hebben. Bij de diverse bijeenkomsten of wijkavonden zijn deze gratis mee te nemen.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Wat houdt jou bezig als het over groen en duurzaam gaat?

De Bibliotheek Angstel Vecht en Venen heeft een vragenlijst opgesteld over duurzaamheid. Het onderwerp is zo belangrijk, dat er activiteiten komen in de bibliotheek. Maar …

Lees verder →

KlimaatGesprekken: van praten naar doen!

WE STARTEN 20 SEPTEMBER. INSCHRIJVEN KAN NOG! MELD JE NU AAN BIJ GROEP 223. Stuur een mailtje naar martinekruiswijk@duurzamevecht.nl Je bent al bezig met duurzaam …

Lees verder →

Doe mee met 2030.nu

en wek je eigen lokale energie op! Wil jij lokaal je energie opwekken? Zonder zorgen en vrij van gedoe? Doe dan mee met 2030.nu! Meld …

Lees verder →

Zonnepanelen op dak brandweerkazerne Breukelen: daar krijg je energie van!

De gemeente Stichtse Vecht zet stappen met het verduurzamen van haar eigen vastgoed. Op het dak van de brandweergarage van Breukelen zijn het afgelopen voorjaar …

Lees verder →

Dit bericht van 52 weken duurzaam kan niet wachten!

Lees verder →

Praten over bomen: voedselbossen in Stichtse Vecht

Het is april en de hoogste tijd om te zaaien. Niet alleen in de moestuin. Bij de stichting zijn we ook bezig met zaadjes planten, …

Lees verder →

Applaus voor het 200ste energieadviesgesprek!

Op 6 april is de magische grens van 200 energieadviesgesprekken bereikt. Deze gratis adviesgesprekken worden gegeven door de energie-ambassadeurs van de Stichting Duurzame Vecht. Menig …

Lees verder →

Start NK Tegelwippen in Stichtse Vecht

Van 30 maart tot 30 september speelt heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. …

Lees verder →

Liefde voor vers uit de tuin; deel mee!

Voor bewoners en moestuinders van Stichtse Vecht is er het platform Vers uit de Tuin. Daarmee kun je plantjes en oogst delen met anders moestuinders en …

Lees verder →

Bespaar energie en leer van een ander

Kijk mee tijdens de thematours van duurzame huiseigenaren Veel Nederlanders willen aan de slag met het verduurzamen van hun huis. Om hen op weg te …

Lees verder →

Aanmelden webinar

*: Aanmelden is niet verplicht. Het mailadres wordt gebruikt om op de dag van het webinar een herinnering te sturen en voor een evaluatie enquête na afloop.

Na aanmelden krijg je een geautomatiseerde bevestiging en kan je dit formulier sluiten.

Ook krijg je na afloop antwoord op alle in het webinar gestelde vragen. Deze worden indien nodig gebundeld.

Deze website maakt gebruik van cookies