Inzicht in je energieverbruik

Geschreven door:

Een eerste stap om minder energie te gaan verbruiken en te gaan verduurzamen is inzicht en bewustwording. Door inzicht word je je bewust van je verbruik van energie en de gevolgen daarvan. Zeker als we het jaarlijks energieverbruik naar CO2-uitstoot omrekenen, krijgen we een goed beeld van wat nu de meest effectieve manier is om onze footprint te verkleinen. Wel moeten we het verbruik dan omrekenen naar één standaard om te voorkomen dat we appels met peren vergelijken. In dit informatieblad leggen we uit welke mogelijkheden er zijn om inzicht in het verbruik te krijgen.

Inzicht is bewustwording

Inzicht komt allereerst door te gaan registeren hoeveel energie er jaarlijks de woning binnenkomt aan gas én elektra. Daarvoor zijn diverse apparaten en websites beschikbaar. Met de komst van de zogenoemde ‘slimme meter’ is het nog makkelijker geworden om inzicht in je verbruik te krijgen. Met dit inzicht worden we vervolgens bewust van hoeveel energie we verbruiken en kunnen we maatregelen nemen om het verbruik te verlagen. In andere informatiebladen kun je je vervolgens verdiepen hoe dat te bereiken.

Meten is weten

Het aloude gezegde ‘meten is weten’ geldt hier ook. Door vooraf het verbruik inzichtelijk te maken, kunnen we zien welke besparingsmaatregelen welk effect hebben. Er zijn diverse apps en websites beschikbaar waaraan een verbruiksmeter gekoppeld kunnen worden. Zo is het verbruik op de voet te volgen. Een voorbeeld van een website is www.slimmemeterportal.nl waarin je een gratis account kunt aanmaken. Daarin staan de dagelijkse meterstanden die via de netbeheerder weergegeven worden. Zo kun je terugkijken wanneer het hoogste verbruik gehaald is, maar ook wat het gemiddeld sluipverbruik van de woning is.

Een andere site met soortgelijke mogelijkheden is www.enelogic.com. Beide sites bieden ook een betaalde app aan waarin ook de historie voor meerdere jaren bewaard wordt. Ook bieden sommige energieleveranciers mogelijkheden om uw slimme meter uit te lezen. En zijn er ook nog de realtime-apparaten zoals bijvoorbeeld de Toon van Eneco of de  Plugwise beschikbaar waarop het verbruik meteen te zien is.

Tenslotte zijn er nog losse energieverbruiksmeters te koop waarmee van elk apparaat het verbruik over een lange periode (wel minimale periode van 2-4 weken meten) te volgen is. Zo zie je eenvoudig welk apparaat de grootste verbruiker is. Inzicht in verbruik kan getoond worden per kwartier of per uur per dag, maand of jaar met temperatuurverloop.

Het verbruik

Na het meten en inzichtelijk krijgen van de gegevens kan het verbruik vervolgens onderverdeeld worden in:

  • Verwarming en warm tapwater voor keuken en badkamer
  • Keuken-, kook,- was- en koelapparatuur
  • Verlichting
  • Televisie, audio en computerapparatuur
  • Mobiele apparaten
  • Ventilatie

Appels met peren vergelijken

Niet alle metingen kunnen met elkaar worden vergeleken. Dan vergelijk je appels met peren. Dat is wat er bijvoorbeeld gebeurt als we het gas- én het elektraverbruik vergelijken. Voor woningen met een gasgestookte CV-ketel is er een handig rekensommetje te maken:

Als je het gasverbruik met een factor 10 vermenigvuldigt, is dit het verbruik in kWh. Tel daar het aantal kWh voor het stroomverbruik bij op en je krijgt het totaal aantal kWh’s dat je jaarlijks verbruikt.

Voorbeeld

Stel je woning verbruikt 1500 m3 aardgas en 3500 kWh stroom. Dan is het totaal 1500 m3 gas x 10 = 15.000 + 3.500 stroom = 18.500 kWh energie per jaar.

Deze optelsom is belangrijk als je later het verbruik met bijvoorbeeld dat van een warmtepomp gaat vergelijken. Daarnaast kun je de jaarlijkse CO2-uitstoot berekenen door het gasverbruik met 1.78 kg en het stroomverbruik met 0.57 kg te vermenigvuldigen.

Slimme meter

Heb je een slimme meter in huis? Kijk dan eens naar onderstaande tools die aan deze meter gekoppeld kunnen worden en vaak ook nog gratis zijn. Zij geven een goed inzicht in het verbruik en laten duidelijk de pieken zien.

slimmemeterportal.nl Totaaloverzicht van stroom en gasverbruik met dagtemperatuur

mindergas.nl Om uw gasverbruik nauwkeurig te volgen en besparingsdoelen te stellen.

Raspberry met Domoticz software. Om uw slimme meter uit te lezen en te koppelen aan diverse domotica.

Heb je geen slimme meter maar wil je het verbruik toch monitoren, kijk dan op youless.nl/home.html Daar staat de YouLess-energiemeter die ook op de analoge meter werkt.

Graaddagen geven een goed inzicht in de verschillende jaarlijkse stookseizoenen. Kijk op mindergas.nl/degree_days_calculation/explanation

Wist je dat

  • er vaak ‘groene stroom’ verkocht wordt die alleen maar met een certificaat ‘groen’ gewassen wordt? Dat als je écht groene stroom wilt, je kiest voor een leverancier via de vergelijkingssite: consumentenbond.nl/energie-vergelijken/de-groenste-energieleverancier?
  • het energielabel per 1-1-2021 verandert en dat daar het fossiel energieverbruik per m2 van de woning in kWh in weergeven gaat worden? Dat je dit label dan niet zelf meer aanvragen kunt?

Meer informatie

Deze tips en adviezen zijn opgenomen in het informatieblad 20. Er zijn in totaal 24 informatiebladen uitgebracht over diverse onderwerpen die met energiebesparing en isolatie te maken hebben. Bij de diverse bijeenkomsten of wijkavonden zijn deze gratis mee te nemen.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Een schone taak: world clean up day in Stichtse Vecht

world clean up day in Stichtse vecht: doe mee!

Lees verder →

Wakkere wegwerpers gezocht

Begin bij de basis als je het hebt over duurzaamheid, is de gedachte achter deze actie van de Happy activist en the Plastic Soup Surfer. …

Lees verder →

Waterzijdig inregelen van de CV

De CV-installatie optimaliseren De meeste woningen in Nederland worden verwarmd met een gasgestookte ketel. Vanaf de jaren zestig in de vorige eeuw zijn CV-ketels massaal …

Lees verder →

Duurzame tip: check bandenspanning

Met de vakantie in het vizier, delen we een duurzame tip. Controleer de bandenspanning voor je vertrek, zeker als je met een caravan de weg …

Lees verder →

Ventileren voor een gezond leefklimaat

Goede ventilatie is in onze huidig steeds beter geïsoleerde woningen een zeer belangrijk aandachtspunt. Niet voor niets is de leuze: isoleren betekent óók ventileren. Oudere …

Lees verder →

De ventilatiewarmtepomp

Goede ventilatie is met de steeds beter geïsoleerde woningen van vandaag de dag een zeer belangrijk aandachtspunt. Daarom is vanaf eind 1970 de Mechanische Ventilatiebox …

Lees verder →
oprichting lokaal duurzaam energie bedrijf stichtse vecht

Energiebesparende en energie-opwekkende maatregelen waarvan je geen spijt krijgt

Om je huis geschikt te maken voor de komende warmtetransitie, kun je nu al maatregelen nemen die, in goed Nederlands, no-regret-maatregelen genoemd worden. Maatregelen voor …

Lees verder →

Subsidies zijn duwtje in de juiste richting

Geld dat je verder brengt bij het verduurzamen van je woning. Er zijn diverse landelijke subsidies en ook de gemeente Stichtse Vecht doet een duit in het zakje.

Lees verder →
warmtepomp

Is uw woning klaar voor een warmtepomp?

Beantwoord de vragen en oordeel zelf Regelmatig staan bewoners voor de vraag of ze hun oude CV-ketel voor een volledige warmtepompinstallatie kunnen vervangen om daarmee …

Lees verder →

Vacature secretaris bestuur Duurzame Vecht

Binnen het bestuur van Stichting Duurzame Vecht is een vacature voor de rol van secretaris. Heb jij het in je een verbinder te zijn tussen …

Lees verder →