Inzicht in je energieverbruik

Geschreven door:

Een eerste stap om minder energie te gaan verbruiken en te gaan verduurzamen is inzicht en bewustwording. Door inzicht word je je bewust van je verbruik van energie en de gevolgen daarvan. Zeker als we het jaarlijks energieverbruik naar CO2-uitstoot omrekenen, krijgen we een goed beeld van wat nu de meest effectieve manier is om onze footprint te verkleinen. Wel moeten we het verbruik dan omrekenen naar één standaard om te voorkomen dat we appels met peren vergelijken. In dit informatieblad leggen we uit welke mogelijkheden er zijn om inzicht in het verbruik te krijgen.

Inzicht is bewustwording

Inzicht komt allereerst door te gaan registeren hoeveel energie er jaarlijks de woning binnenkomt aan gas én elektra. Daarvoor zijn diverse apparaten en websites beschikbaar. Met de komst van de zogenoemde ‘slimme meter’ is het nog makkelijker geworden om inzicht in je verbruik te krijgen. Met dit inzicht worden we vervolgens bewust van hoeveel energie we verbruiken en kunnen we maatregelen nemen om het verbruik te verlagen. In andere informatiebladen kun je je vervolgens verdiepen hoe dat te bereiken.

Meten is weten

Het aloude gezegde ‘meten is weten’ geldt hier ook. Door vooraf het verbruik inzichtelijk te maken, kunnen we zien welke besparingsmaatregelen welk effect hebben. Er zijn diverse apps en websites beschikbaar waaraan een verbruiksmeter gekoppeld kunnen worden. Zo is het verbruik op de voet te volgen. Een voorbeeld van een website is www.slimmemeterportal.nl waarin je een gratis account kunt aanmaken. Daarin staan de dagelijkse meterstanden die via de netbeheerder weergegeven worden. Zo kun je terugkijken wanneer het hoogste verbruik gehaald is, maar ook wat het gemiddeld sluipverbruik van de woning is.

Een andere site met soortgelijke mogelijkheden is www.enelogic.com. Beide sites bieden ook een betaalde app aan waarin ook de historie voor meerdere jaren bewaard wordt. Ook bieden sommige energieleveranciers mogelijkheden om uw slimme meter uit te lezen. En zijn er ook nog de realtime-apparaten zoals bijvoorbeeld de Toon van Eneco of de  Plugwise beschikbaar waarop het verbruik meteen te zien is.

Tenslotte zijn er nog losse energieverbruiksmeters te koop waarmee van elk apparaat het verbruik over een lange periode (wel minimale periode van 2-4 weken meten) te volgen is. Zo zie je eenvoudig welk apparaat de grootste verbruiker is. Inzicht in verbruik kan getoond worden per kwartier of per uur per dag, maand of jaar met temperatuurverloop.

Het verbruik

Na het meten en inzichtelijk krijgen van de gegevens kan het verbruik vervolgens onderverdeeld worden in:

  • Verwarming en warm tapwater voor keuken en badkamer
  • Keuken-, kook,- was- en koelapparatuur
  • Verlichting
  • Televisie, audio en computerapparatuur
  • Mobiele apparaten
  • Ventilatie

Appels met peren vergelijken

Niet alle metingen kunnen met elkaar worden vergeleken. Dan vergelijk je appels met peren. Dat is wat er bijvoorbeeld gebeurt als we het gas- én het elektraverbruik vergelijken. Voor woningen met een gasgestookte CV-ketel is er een handig rekensommetje te maken:

Als je het gasverbruik met een factor 10 vermenigvuldigt, is dit het verbruik in kWh. Tel daar het aantal kWh voor het stroomverbruik bij op en je krijgt het totaal aantal kWh’s dat je jaarlijks verbruikt.

Voorbeeld

Stel je woning verbruikt 1500 m3 aardgas en 3500 kWh stroom. Dan is het totaal 1500 m3 gas x 10 = 15.000 + 3.500 stroom = 18.500 kWh energie per jaar.

Deze optelsom is belangrijk als je later het verbruik met bijvoorbeeld dat van een warmtepomp gaat vergelijken. Daarnaast kun je de jaarlijkse CO2-uitstoot berekenen door het gasverbruik met 1.78 kg en het stroomverbruik met 0.57 kg te vermenigvuldigen.

Slimme meter

Heb je een slimme meter in huis? Kijk dan eens naar onderstaande tools die aan deze meter gekoppeld kunnen worden en vaak ook nog gratis zijn. Zij geven een goed inzicht in het verbruik en laten duidelijk de pieken zien.

slimmemeterportal.nl Totaaloverzicht van stroom en gasverbruik met dagtemperatuur

mindergas.nl Om uw gasverbruik nauwkeurig te volgen en besparingsdoelen te stellen.

Raspberry met Domoticz software. Om uw slimme meter uit te lezen en te koppelen aan diverse domotica.

Heb je geen slimme meter maar wil je het verbruik toch monitoren, kijk dan op youless.nl/home.html Daar staat de YouLess-energiemeter die ook op de analoge meter werkt.

Graaddagen geven een goed inzicht in de verschillende jaarlijkse stookseizoenen. Kijk op mindergas.nl/degree_days_calculation/explanation

Wist je dat

  • er vaak ‘groene stroom’ verkocht wordt die alleen maar met een certificaat ‘groen’ gewassen wordt? Dat als je écht groene stroom wilt, je kiest voor een leverancier via de vergelijkingssite: consumentenbond.nl/energie-vergelijken/de-groenste-energieleverancier?
  • het energielabel per 1-1-2021 verandert en dat daar het fossiel energieverbruik per m2 van de woning in kWh in weergeven gaat worden? Dat je dit label dan niet zelf meer aanvragen kunt?

Meer informatie

Deze tips en adviezen zijn opgenomen in het informatieblad 20. Er zijn in totaal 24 informatiebladen uitgebracht over diverse onderwerpen die met energiebesparing en isolatie te maken hebben. Bij de diverse bijeenkomsten of wijkavonden zijn deze gratis mee te nemen.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Energielabels woningen worden per 1 januari 2021 duurder

Het eenvoudige ABC energielabel gaat veranderen per 1 januari 2021. Dat betekent onder meer dat woningeigenaren de labels niet meer zelf kunnen aanvragen, maar een …

Lees verder →

Zet ‘m op 60!

Binnen één minuut besparen op je gasrekening door je cv-ketel – het verwarmingswater, niet het drinkwater – op 60 graden te zetten. De meeste cv-ketels …

Lees verder →

Energie armoede en energie transitie

De energievoorziening van de toekomst moet duurzaam zijn, maar ook betaalbaar en rechtvaardig. Dat is niet vanzelfsprekend voor 8% van de Nederlandse huishoudens. Deze hebben …

Lees verder →

Kader voor zonnevelden in Stichtse Vecht

Stichtse Vecht wil in 2040 alle energie die wordt verbruikt in de gemeente duurzaam opwekken. Om dat te bereiken moeten we in 2030 al minstens …

Lees verder →

Energiebesparing in online-bijeenkomst voor de wijk Valkenkamp; kijk mee!

Na de eerste online-bijeenkomst van Stichting Duurzame Vecht is er op 12 november weer een webinar. Deze keer is de wijk Valkenkamp in Maarssenbroek aan …

Lees verder →

In gesprek over het klimaat

‘Ik volg KlimaatGesprekken online. In zes workshops krijg je inzicht in wat klimaatverandering doet met jou en wat jij kan doen aan klimaatverandering. Het is …

Lees verder →

Herfstactie in Stichtse Vecht: tag that tree!

Nieuwe blaadjes aan de bomen! En dat terwijl ze overal vallen. Veel bomen in Nederland krijgen een zogenaamde TreeTag: bomen worden voorzien van duurzaam geproduceerde …

Lees verder →

Heel laat op 24 oktober: de Nacht van de Nacht

Op zaterdag 24 oktober is het weer de Nacht van de Nacht. Om samen iets te doen tegen de lichtvervuiling. Ook de vrijwilligers van Stichting …

Lees verder →

Week van de Duurzaamheid 2020: wat ga jij doen?

duurzaamheid is doen

Lees verder →

Webinar 12 oktober over energiebesparing in de wijk Zandweg-Oostwaard

Webinar over energiebesparing in de wijk

Lees verder →

Deze website maakt gebruik van cookies