DuurzameVecht-minder-verpakkingen

In Stichtse Vecht is de actie Brood Nodig van start gegaan. Eén van de initiatiefnemers, José Loermans, wil mensen bewust maken van hoe zij op een hele makkelijke manier minder afval kunnen produceren.
‘Net als veel anderen scheid ik mijn afval’, vertelt José Loermans. Ondanks dat mijn papier in de papierbak gaat, het plastic in de plasticcontainer en oud textiel naar de Kringloopwinkel, blijft het veel afval. Twee jaar geleden ben ik begonnen mijn berg wegwerpverpakkingen te reduceren. Want minder verpakkingen betekent minder volle containers. Ik laat bij de bakker het brood in een katoenen zak doen. En bij de groenteboer doe ik een deel van mijn groenten in katoenen zakken die ik gemaakt heb van oud textiel. De zakken zijn inmiddels verspreid over een aantal winkels in Stichtse Vecht. Door het gebruik van een duurzame zak worden heel wat papieren en plastic zakken uitgespaard. De broodzakken kosten 1 euro per stuk en gaan jarenlang mee. De groentezak kost 50 eurocent. Werkt u mee aan het verminderen van de afvalberg? Koop zo’n zak bij een van de deelnemende winkels: in Breukelen bij Deli Saison, Bakkerij Brokking, en Wereldwinkel in Breukelen en in Maarssen bij de Wereldwinkel. Meer informatie? mailto;jose.loermans@ydema.net