Sluit je aan bij Klimaatcoalitie Stichtse Vecht en doe mee!

Geschreven door:

Inwoners van Stichtse Vecht verwachten meer actie op gebied duurzaamheid. Daarom is de Klimaatcoalitie Stichtse Vecht opgericht. Doel is meedenken en meedoen op gebied duurzaamheid als het gaat om oplossingen en ontwikkelrichtingen. Het college en de raad kunnen hiermee hun voordeel doen. ‘Het werd afgelopen weken duidelijk in diverse overleggen en commissievergaderingen dat nog niet alle kennis en ervaring uit de samenleving wordt benut’, zegt woordvoerder en milieukundige Cock van der Kaaij van het nieuwe samenwerkingsverband.

Ook Stichting Duurzame Vecht heeft zich samen met de lokale Energiecoöperatie 2030.nu zijn initiatiefnemers van de coalitie. Zij zien dat er meer helderheid nodig is, zodat inwoners weten waar ze aan toe zijn. Dat is een van de doelen van de Klimaatcoalitie. Directe aanleiding voor de oprichting van de Klimaatcoalitie was het overleg van de commissievergadering Fysiek Domein van begin december. Daar werd gesproken over duurzame elektriciteitsopwekking met zon en over een plan om Stichtse Vecht gasloos te maken. Er was veel onduidelijkheid over planning en visie en gesteggel over details waardoor de plannen weer uitgesteld worden en nader overleg nodig is. Terwijl de tijd dringt en er al afspraken liggen. Er werk aan de winkel is. Volgens de initiatiefnemers van de Klimaatcoalitie Stichtse Vecht, tevens insprekers bij die vergadering, blijven zaken veel te lang hangen en is er onduidelijkheid. Terwijl inwoners meer verwachten van de gemeente. Zij willen graag meedenken en vooral meedoen.

Aan de slag

Steeds meer mensen maken zich zorgen over de klimaatverandering. Zij willen aan de slag. Voorzitter Norbert van den Eijnden van de Stichting Duurzame Vecht ziet ook de urgentie: “De gevolgen zijn voor iedereen zichtbaar: hittegolven, extreme regenval, droogte en ook in ons eigen land overstromingen in Limburg. Onze vrijwillige energie-ambassadeurs helpen inwoners in energiegesprekken via het energieloket op het spoor van isoleren van het huis of bijvoorbeeld het nemen van een warmtepomp om nu al (grotendeels) van het gas af gaan. Het is echter wel nodig dat de gemeente hierbij helpt, met name met praktische informatie. Er moet onder meer duidelijk worden wanneer bepaalde wijken gasvrij worden.’

Doel klimaatcoalitie

Op dit moment verbruiken de inwoners van Stichtse Vecht samen zo’n 1800 GWh (GigaWattuur) per jaar. Daarvan is 200 GWh voor stroom, 500 GWh voor warmte en 1100 GWh voor lokaal verkeer en vervoer. Het doel van de Klimaatcoalitie Stichtse Vecht is om deze 1800 GWh zover mogelijk omlaag te krijgen, of te vervangen door fossielvrije opwekking. Voorzitter Guus Ydema van de energiecoöperatie 2030.nu ziet kansen: ‘Er blijft energie nodig, ook als we veel besparen. De vraag naar elektrische energie zal toenemen, voor apparaten in huis, de warmtepomp en de elektrische auto. We kunnen die energie lokaal opwekken. Nu hebben we de kans om daar zelf eigenaar van te worden zoals al is gebeurd in ons staldakproject polder Nijenrode. We krijgen zelf zo ook meer grip op de prijs. In al onze projecten letten we uiteraard goed op onze historische gebouwen en de fraaie natuur.’

Meer partners bij klimaatcoalitie

Zowel het college als de gemeenteraad van Stichtse Vecht hebben ingestemd met de Regionale Energiestrategie (RES). Samen met vijftien andere gemeenten, de provincie en de waterschappen moeten de gevolgen van de klimaatverandering beperkt worden. Stichting Duurzame Vecht en energiecoöperatie 2030.nu staan aan de wieg van de Klimaatcoalitie. Uiteraard is het de bedoeling dat de coalitie groter en breder wordt. Andere maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijven en inwoners zijn van harte welkom om zich aan te sluiten. Zij kunnen zich melden bij de stichting of de energiecoöperatie. Meer informatie is te krijgen via info@duurzamevecht.nl of info@2030.nu.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Duurzame Vecht en MEC Maarssen openen energieloket Stichtse Vecht

Voor informatie over verduurzamen van je huis, voor alle vragen over energiebesparen en nog veel meer groens ga je naar het energieloket. Dat kan vanaf …

Lees verder →

Schoonmaakdag 2023: jong geleerd, oud gedaan

Natuurlijk moet iedereen zijn eigen rommel opruimen. 364 dagen in het jaar gebeurt dat ook (;-)). Maar een dag in het jaar ruimen we met …

Lees verder →

Subsidie voor groene daken in Stichtse Vecht 

De gemeente stelt subsidie beschikbaar voor inwoners van Stichtse Vecht die een groen dak willen of hun regenpijp willen afkoppelen. Dit vertelde Ronald Loeve tijdens …

Lees verder →

Het jaar 2022 in cijfers

Na de lockdown-jaren waarin we veel online-activiteiten hebben georganiseerd, was 2022 een jaar waarin we weer en route gingen. Zo kwamen we bij de mensen …

Lees verder →

Nieuwe reeks klimaatgesprekken start in april

Wil je leren klimaatvriendelijke keuzes te maken? In stappen die jou passen zodat het zorgt voor goed positieve impact? Doe dan mee aan de lentereeks …

Lees verder →

Aquathermie in Tienhoven: duurzame mogelijkheden van water

Je huis verwarmen en koelen met water. Kan dat? In Tienhoven bespreken ze de mogelijkheden daarvan. Stichting Duurzame Vecht organiseert samen met de Bewonersvereniging Tienhoven en …

Lees verder →

Een duurzaam dak, hoe doe je dat?

Het dak op met duurzame maatregelen Duurzaam? Dan het dak op! En dat bedoelen we letterlijk. Wist je dat er duurzame maatregelen op het dak …

Lees verder →

Duurzaamheid leeft volop in de gemeente

De resultaten van de vragenlijst die afgelopen twee maanden is rondgestuurd, zijn bekend. Tipje van de sluier: er is behoefte aan lokaal getinte informatie en …

Lees verder →

Een professionele blik voor een duurzaam advies op maat

Elk huis is anders en in de uitzonderlijke gevallen dat deze wel hetzelfde zijn, verschillen de wensen en het gedrag van de bewoner. Een persoonlijk …

Lees verder →

Evenement Nijenrode ‘Giving Back to our neigbours’

We laten geen gelegenheid onbenut om energiebesparing in het zonnetje te zetten. En zeker niet als Nijenrode het decor is. Dus is de stichting te …

Lees verder →

Aanmelding succesvol

Je aanmelding voor debijeenkomst is ontvangen. Straks krijg je een bevestiging per mail. Let op dat deze ook in de SPAM terecht kan komen.

Via de mail houden we je op de hoogte van eventuele wijzigingen en andere belangrijke mededelingen.

Je mag de pop-up nu sluiten.

Aanmelden informatie bijeenkomst

Aangemeld voor de workshops

Je bent aangemeld voor de workshops

Straks krijg je een bevestiging per mail. De dag van de workshops krijg je nog een herinnering. Het kan zijn dat hier dan nog een gewijzigde tijd in staat.

Je kan deze pop-up nu sluiten.

Aanmelden Workshops

Het formulier is succesvol verstuurd. Als het goed is ontvang je binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Als je die over een half uur nog niet ontvangen, kijk dan eerst even in je SPAM box.

Staat het daar ook niet in, neem dan contact op via de mail: warmtebeeld@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten.

 

Met vriendelijke groet

Stichting Duurzame Vecht

Formulier verzonden

Het formulier is succesvol verstuurd. 

Straks krijg je een bevestiging per mail met de ingevulde antwoorden. Daarna gaan we op zoek naar een energie ambassadeur voor jouw gesprek. Deze zal dan contact met je opnemen over de verdere gang van zaken.

Als je binnen twee dagen geen reactie hebt ontvangen neem dan contact op via de mail: energieloket@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten je gaat dan terug naar het energieloket.

Met vriendelijke groet

Energieloket Duurzame Vecht

Aanvraag Energie gesprek

Ik wil graag een energie gesprek met een energie ambassadeur aanvragen.

Deze website maakt gebruik van cookies