Ventileren voor een gezond leefklimaat

Geschreven door:

Goede ventilatie is in onze huidig steeds beter geïsoleerde woningen een zeer belangrijk aandachtspunt. Niet voor niets is de leuze: isoleren betekent óók ventileren. Oudere woningen van voor 1975 zijn vaak niet geïsoleerd en vrij ‘open’ gebouwd waardoor er altijd wel voldoende verse lucht de woning binnenkomt. Maar nieuwbouwwoningen worden steeds meer geïsoleerd en luchtdichter gemaakt waardoor goede ventilatie steeds belangrijker geworden is. Niet voor niets is de mechanische ventilatiebox (MV-box) vanaf eind jaren zeventig van de vorige eeuw in nieuwbouwwoningen verplicht geworden waarmee de gehele woning dag én nacht goed geventileerd wordt.

Warmteverlies is voor de meeste bewoners vaak de reden dat er maar beperkt geventileerd wordt met allerlei (gezondheids-) klachten tot gevolg en condens op het dubbelglas en schimmelvorming langs de ramen. In onderstaande toelichting wordt uiteengezet waarom goede ventilatie belangrijk is.

Isoleren is ventileren

Juist nu we aan de vooravond staan van onze huizen nog beter te gaan isoleren en daardoor ook luchtdichter te maken, is een goed ventilatiesysteem zeer belangrijk. Alleen ventilatieroosters plaatsen is niet de oplossing. Als het kouder wordt of hard waait doen bewoners deze dicht en vaak vergeten ze de roosters weer open te zetten.

Maar als het windstil is, zal er geen verse lucht door de woning in trekken en blijft er een bedompte én verontreinigde lucht met een hoog CO2– en fijnstofgehalte in de woning hangen. Het kan een suf en lusteloos gevoel veroorzaken bij bewoners en schimmel veroorzaken op muren. Ook is er soms condens op de binnenzijde van het dubbelglas te zien wat een duidelijke indicatie is dat het vochtgehalte in huis te hoog is en te weinig vocht afgevoerd wordt.

Hoe werkt goed ventileren?

Het principe van een goede ventilatie werkt als volgt:

 • via ventilatie-openingen en -roosters komt er verse én schone vaak koude lucht van buiten de woning binnen.
 • binnengekomen moet deze lucht eerst opgewarmd worden om het vocht in de lucht te kunnen absorberen als deze door de ruimte stroomt (koude lucht kan weinig vocht bevatten).
 • vervolgens moet de verwarmde en licht verontreinigde lucht weer op een andere plek in de woning afgevoerd worden.

Bij oudere woningen gebeurde dat op een ‘natuurlijke’ manier. Vooral omdat deze woningen nogal ‘lek’ waren en er alleen van het drukverschil van de loef- en lijzijde van de woning gebruik gemaakt werd. Nu we de woningen steeds meer zijn gaan isoleren en luchtdichter zijn gaan maken, werkt dit systeem niet meer. Daarom is het vanaf eind 1970 verplicht geworden om een afzuigventilator met kanalen te plaatsen. Daarmee kan er een lichte onderdruk in de woning gecreëerd worden waardoor er ‘vanzelf’ verse buitenlucht de woning binnen komt.

Dit systeem moet wel dag en nacht aanstaan om de van tevoren berekende luchtverversing te realiseren. Afhankelijk van het aantal personen én de activiteiten die er plaatsvinden, bv. bij koken of douchen, moet er tijdelijk meer vochtige of vervuilde lucht afgevoerd worden.

Kortom het is dus van belang dat de manier en volgorde van ventileren op de juiste manier gebeurd, maar ook door het gehele huis geschiedt. Heb je een mechanische ventilatie in huis en werkt deze nog? Maak er dan juist gebruik van en laat deze nog eens nakijken, schoonmaken en opnieuw inregelen.

Wat vaak vergeten wordt is dat de slaapkamers op de verdiepingen juist geventileerd moeten worden.

Met een klein rooster bovenin in het raam kan er altijd voldoende verse lucht binnenkomen en als deze dan iets opgewarmd wordt en via de badkamer afgevoerd wordt, zal de gehele verdieping ververst worden.

Oudere woningen

 • soms is er via het trapgat een mogelijkheid om een centraal afzuigsysteem aan te leggen.
 • als de woning verbouwd wordt, zorg er dan voor dat dit systeem direct aangelegd wordt.
 • zorg dat bij oude ramen altijd een klein rooster in de ramen geplaatst is. Dit werkt beter dan het raam op een kier te hebben staan, omdat er dan juist te veel koude lucht binnenkomt die dat vocht niet kan opnemen.
 • er kan soms ook een ander systeem aangelegd worden door één ‘centraal inblaas overdruk systeem’ te installeren.
 • lokaal kan met een systeem van bv. Climarad een ventilatiesysteem met warmteterugwinning geplaatst worden.

Goed ventileren en gas besparen?

Verschillende fabrikanten, waaronder Inventum, Duco en Itho-Daalderop, hebben een ventilatiewarmtepomp ontwikkeld die uit de afgezogen binnenlucht direct warm CV-water van ca. 50 graden maakt. Hiermee kun je 30 tot 50 procent op het gasverbruik besparen. In informatieblad 6 over de ventilatiewarmtepomp staat hierover meer.

Tips

 • als je niet weet waar je moet beginnen met het nemen van energiebesparende maatregelen en isolatie, vraag dan een energieadviesgesprek aan bij het energieloket van Stichting Duurzame Vecht of stuur een mailtje naar energieadvies@duurzamevecht.nl
 • goede isolatie aanbrengen zorgt ervoor dat het huis luchtdichter gaat worden en verse lucht in huis belangrijker wordt. Als je een mechanische afzuiginstallatie in huis hebt, laat deze dan eens in de vijf jaar goed reinigen én opnieuw inregelen door een gespecialiseerd bedrijf.
 • controleer of de oude MV-box op stand 1 nog wel werkt door je hand voor het keukenventiel te houden. Grote kans dat er geen of bijna geen lucht afgezogen wordt. Tijd voor onderhoud!

Wist je dat

 • er bij koken op gas ook vervuilende stoffen vrij komen? Dat het daarom altijd aan te raden is gebruik te maken van een goed werkende afzuigkap én de mechanische afzuiging een stand hoger te zetten?
 • veel woningen een raampje in de badkamer hebben die bewoners openzetten tijdens of na het douchen om het vocht te laten verdwijnen? Dat niet zo slim is? je beter de deur op een kier kunt laten staan? De lucht dan via het afzuigventiel vanuit de warme overloop en slaapkamers aangezogen wordt? Dat warme lucht veel meer vocht kan opnemen dan de koude buitenlucht? De badkamer zo veel eerder droog zal zijn?
 • bij ongeveer 80 procent van de woningen de ventilatie of MV-box niet meer werkt zoals deze bedoeld is? Een kleine check hiervan heel makkelijk is?

Meer informatie

Deze tips en adviezen zijn opgenomen in het informatieblad 4. Meer informatie over ventileren staat in het informatieblad ‘Ventilatiepomp’. Er zijn in totaal 24 informatiebladen uitgebracht over diverse onderwerpen die met energiebesparing en isolatie te maken hebben. Bij de diverse bijeenkomsten of wijkavonden zijn deze gratis mee te nemen.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Energielabels woningen worden per 1 januari 2021 duurder

Het eenvoudige ABC energielabel gaat veranderen per 1 januari 2021. Dat betekent onder meer dat woningeigenaren de labels niet meer zelf kunnen aanvragen, maar een …

Lees verder →

Zet ‘m op 60!

Binnen één minuut besparen op je gasrekening door je cv-ketel – het verwarmingswater, niet het drinkwater – op 60 graden te zetten. De meeste cv-ketels …

Lees verder →

Energie armoede en energie transitie

De energievoorziening van de toekomst moet duurzaam zijn, maar ook betaalbaar en rechtvaardig. Dat is niet vanzelfsprekend voor 8% van de Nederlandse huishoudens. Deze hebben …

Lees verder →

Kader voor zonnevelden in Stichtse Vecht

Stichtse Vecht wil in 2040 alle energie die wordt verbruikt in de gemeente duurzaam opwekken. Om dat te bereiken moeten we in 2030 al minstens …

Lees verder →

Energiebesparing in online-bijeenkomst voor de wijk Valkenkamp; kijk mee!

Na de eerste online-bijeenkomst van Stichting Duurzame Vecht is er op 12 november weer een webinar. Deze keer is de wijk Valkenkamp in Maarssenbroek aan …

Lees verder →

In gesprek over het klimaat

‘Ik volg KlimaatGesprekken online. In zes workshops krijg je inzicht in wat klimaatverandering doet met jou en wat jij kan doen aan klimaatverandering. Het is …

Lees verder →

Herfstactie in Stichtse Vecht: tag that tree!

Nieuwe blaadjes aan de bomen! En dat terwijl ze overal vallen. Veel bomen in Nederland krijgen een zogenaamde TreeTag: bomen worden voorzien van duurzaam geproduceerde …

Lees verder →

Heel laat op 24 oktober: de Nacht van de Nacht

Op zaterdag 24 oktober is het weer de Nacht van de Nacht. Om samen iets te doen tegen de lichtvervuiling. Ook de vrijwilligers van Stichting …

Lees verder →

Week van de Duurzaamheid 2020: wat ga jij doen?

duurzaamheid is doen

Lees verder →

Webinar 12 oktober over energiebesparing in de wijk Zandweg-Oostwaard

Webinar over energiebesparing in de wijk

Lees verder →

Deze website maakt gebruik van cookies