Waterzijdig inregelen van de CV

Geschreven door:

De CV-installatie optimaliseren

De meeste woningen in Nederland worden verwarmd met een gasgestookte ketel. Vanaf de jaren zestig in de vorige eeuw zijn CV-ketels massaal geproduceerd en tot een zeer efficiënte ketel verder ontwikkeld. Waar geen aandacht aan besteed wordt, is het afgifte- en leidingstelsel. Dit zou óók aangepast of verbeterd moeten worden. Zeker als na een aantal jaren er veel in de woning veranderd is, zal dit stelsel niet meer optimaal functioneren.

Daarnaast is het om meer energiebesparing te bereiken, belangrijk de aanvoertemperatuur vanuit de ketel te verlagen. Standaard staat deze vaak op 80 graden wat in een redelijk geïsoleerde woning vaak niet nodig is en tot een veel hoger én onnodig gasverbruik leidt.

Vanuit het klimaatakkoord is er vast gelegd dat de gebouwde omgeving, waar ook uw woning toe behoord, éérst 30 tot 50 procent op het totale energieverbruik besparen moet, vóórdat er over een alternatieve verwarming gesproken kan worden!

Dus ook het gasverbruik zal eerst aanzienlijk verlaagd moeten worden en in onderstaande informatie lees je waarom het belangrijk om met de eerste stap te gaan beginnen.

Centraal verwarmingssysteem: hier te koud, daar te warm?

Krijg je sommige kamers in huis maar niet comfortabel warm, zelfs niet als de radiatoren open staan terwijl het elders wel warm is? Dat zal vaak aan de installatie van de centrale verwarming liggen. Verschil in verwarming tussen de kamers in huis komt door de manier waarop het warme water vanaf de CV-ketel door het huis loopt. Soms helpt het om de thermostaat in de kamer een paar graden hoger te zetten, maar dan kunnen andere vertrekken weer te warm worden. Bovendien kost iedere graad die je de thermostaat hoger zet op jaarbasis ongeveer zeven procent meer energiegebruik. De oplossing: CV-optimalisatie en waterzijdig inregelen door een gespecialiseerde de installateur. Het warme water raakt dan beter verdeeld over het gehele verwarmingssysteem.

Een installateur kan dit voor je doen máár dan moet hij daarvoor wel gespecialiseerd zijn. Niet elke monteur heeft daarvoor een opleiding gehad.

Als je een optimaal systeem in huis verlangt, dan is een speciaal zogenaamd dynamisch inregelventiel een voorwaarde. De kosten liggen wel iets hoger maar het rendement is maximaal.

Hoe werkt het?

Een speciaal zogenaamd dynamisch inregelventiel kan ervoor zorgen dat elke radiator te allen tijde de juiste hoeveelheid warmwater doorlaat en die doorvoer vanzelf corrigeert als er ergens anders een radiator verder open of dicht gaat. Een speciale, vooraf ingestelde veer, zorgt ervoor dat als de waterdruk veranderd, de kraan vanzelf verder open of dicht gaat zonder dat u daar zelf iets aan hoeft te doen.

In de praktijk komt het erop neer dat alle, ook de oudere radiatorkranen, door deze speciale kranen vervangen moeten worden en met de door speciale software opgegeven waarde ingesteld worden. Voor iedere radiator geldt er weer een andere instelwaarde én alle radiatoren moeten zo’n kraan hebben, zelfs als deze meestal dichtstaat.

De CV-ketel

Veel ‘witte rook’ uit de schoorsteen betekent dat er condensatie buiten de ketel is waardoor er geen hoog rendement behaald wordt. Juist bij condensatie in de ketel wordt er ‘gratis’ extra warmte gewonnen wat direct in warm water omgezet wordt. Het begrip HR-107 ketel geeft aan dat juist als de installatie optimaal werkt, extra rendement behaald wordt. Daarbij is het zeer belangrijk dat het retourwater naar de ketel zoveel mogelijk afgekoeld is (min.12 gr.) om te voor komen dat anders de ketel telkens afslaat en gaat pendelen (aan en dan weer uit).

Terugverdienen

Een goed ingeregeld systeem verdient zich altijd terug als je ervan uitgaat dat er minimaal 5 tot 20 procent van het gasverbruik bespaard kan worden. Met name bij oudere installaties is er veel winst te behalen en loont het om de installatie te laten optimaliseren, incl. het goed doorspoelen en reinigen. Aangezien de gasprijs in de nabije toekomst mogelijk stijgt naar € 1.00 per m3 verdient het zich uiteindelijk ook weer terug.

Tips

  • als je niet weet of de installatie wel goed werkt dan kun je dat het beste door een gespecialiseerd bedrijf laten nakijken. Lang niet alle installateurs hebben voldoende kennis en zorgen er enkel voor dat het voldoende warm wordt, zonder zich over uw extra gasverbruik druk te maken.
  • tapwater staat soms onnodig hoog en kan naar 60 graden terug gesteld worden. Hoe warmer het water moet zijn, hoe hoger het gasverbruik en bij langdurig douchen kan dat behoorlijk oplopen.
  • probeer de temperatuur van het CV water te verlagen. Als de retourwater temperatuur onder 58°C is heb je optimaal rendement.
  • tijdens een energieadviesgesprek kan er ook met een warmtebeeldcamera gekeken worden naar de installatie om te zien of de radiatoren wel optimaal werken.
  • met speciale ventilatoren is het afgifterendement van bestaande radiatoren te verbeteren zoals met de www.climatebooster.nl. Deze kosten iets meer dan de matig werkende SpeedComfort-ventilatoren die in de bouwmarkten verkocht worden, maar werken aanzienlijk beter.
  • een groot deel van de installaties in Nederland is niet goed ingeregeld en er wordt dus veel gas verspild.

Meer informatie

http://samsom-installaties.nl/diensten/centrale-verwarming/besparen/ uit Nieuwer Ter Aa, voor een totaalpakket

https://cvtuning.nl/ uit Nijmegen, voor het eenvoudig inregelen van jouw installatie

Geld besparen door je CV in te stellen

www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/verwarmen-op-gas-of-hout/cv-ketel-onderhoud-en- instelling/ over de CV-installatie

www.milieucentraal.nl/ voor algemene informatie

Deze tips en adviezen zijn opgenomen in het informatieblad 4. Er zijn in totaal 24 informatiebladen uitgebracht over diverse onderwerpen die met energiebesparing en isolatie te maken hebben. Bij de diverse bijeenkomsten of wijkavonden zijn deze gratis mee te nemen.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Energielabels woningen worden per 1 januari 2021 duurder

Het eenvoudige ABC energielabel gaat veranderen per 1 januari 2021. Dat betekent onder meer dat woningeigenaren de labels niet meer zelf kunnen aanvragen, maar een …

Lees verder →

Zet ‘m op 60!

Binnen één minuut besparen op je gasrekening door je cv-ketel – het verwarmingswater, niet het drinkwater – op 60 graden te zetten. De meeste cv-ketels …

Lees verder →

Energie armoede en energie transitie

De energievoorziening van de toekomst moet duurzaam zijn, maar ook betaalbaar en rechtvaardig. Dat is niet vanzelfsprekend voor 8% van de Nederlandse huishoudens. Deze hebben …

Lees verder →

Kader voor zonnevelden in Stichtse Vecht

Stichtse Vecht wil in 2040 alle energie die wordt verbruikt in de gemeente duurzaam opwekken. Om dat te bereiken moeten we in 2030 al minstens …

Lees verder →

Energiebesparing in online-bijeenkomst voor de wijk Valkenkamp; kijk mee!

Na de eerste online-bijeenkomst van Stichting Duurzame Vecht is er op 12 november weer een webinar. Deze keer is de wijk Valkenkamp in Maarssenbroek aan …

Lees verder →

In gesprek over het klimaat

‘Ik volg KlimaatGesprekken online. In zes workshops krijg je inzicht in wat klimaatverandering doet met jou en wat jij kan doen aan klimaatverandering. Het is …

Lees verder →

Herfstactie in Stichtse Vecht: tag that tree!

Nieuwe blaadjes aan de bomen! En dat terwijl ze overal vallen. Veel bomen in Nederland krijgen een zogenaamde TreeTag: bomen worden voorzien van duurzaam geproduceerde …

Lees verder →

Heel laat op 24 oktober: de Nacht van de Nacht

Op zaterdag 24 oktober is het weer de Nacht van de Nacht. Om samen iets te doen tegen de lichtvervuiling. Ook de vrijwilligers van Stichting …

Lees verder →

Week van de Duurzaamheid 2020: wat ga jij doen?

duurzaamheid is doen

Lees verder →

Webinar 12 oktober over energiebesparing in de wijk Zandweg-Oostwaard

Webinar over energiebesparing in de wijk

Lees verder →

Deze website maakt gebruik van cookies