Waterzijdig inregelen van de CV

Geschreven door:

De CV-installatie optimaliseren

De meeste woningen in Nederland worden verwarmd met een gasgestookte ketel. Vanaf de jaren zestig in de vorige eeuw zijn CV-ketels massaal geproduceerd en tot een zeer efficiënte ketel verder ontwikkeld. Waar geen aandacht aan besteed wordt, is het afgifte- en leidingstelsel. Dit zou óók aangepast of verbeterd moeten worden. Zeker als na een aantal jaren er veel in de woning veranderd is, zal dit stelsel niet meer optimaal functioneren.

Daarnaast is het om meer energiebesparing te bereiken, belangrijk de aanvoertemperatuur vanuit de ketel te verlagen. Standaard staat deze vaak op 80 graden wat in een redelijk geïsoleerde woning vaak niet nodig is en tot een veel hoger én onnodig gasverbruik leidt.

Vanuit het klimaatakkoord is er vast gelegd dat de gebouwde omgeving, waar ook uw woning toe behoord, éérst 30 tot 50 procent op het totale energieverbruik besparen moet, vóórdat er over een alternatieve verwarming gesproken kan worden!

Dus ook het gasverbruik zal eerst aanzienlijk verlaagd moeten worden en in onderstaande informatie lees je waarom het belangrijk om met de eerste stap te gaan beginnen.

Centraal verwarmingssysteem: hier te koud, daar te warm?

Krijg je sommige kamers in huis maar niet comfortabel warm, zelfs niet als de radiatoren open staan terwijl het elders wel warm is? Dat zal vaak aan de installatie van de centrale verwarming liggen. Verschil in verwarming tussen de kamers in huis komt door de manier waarop het warme water vanaf de CV-ketel door het huis loopt. Soms helpt het om de thermostaat in de kamer een paar graden hoger te zetten, maar dan kunnen andere vertrekken weer te warm worden. Bovendien kost iedere graad die je de thermostaat hoger zet op jaarbasis ongeveer zeven procent meer energiegebruik. De oplossing: CV-optimalisatie en waterzijdig inregelen door een gespecialiseerde de installateur. Het warme water raakt dan beter verdeeld over het gehele verwarmingssysteem.

Een installateur kan dit voor je doen máár dan moet hij daarvoor wel gespecialiseerd zijn. Niet elke monteur heeft daarvoor een opleiding gehad.

Als je een optimaal systeem in huis verlangt, dan is een speciaal zogenaamd dynamisch inregelventiel een voorwaarde. De kosten liggen wel iets hoger maar het rendement is maximaal.

Hoe werkt het?

Een speciaal zogenaamd dynamisch inregelventiel kan ervoor zorgen dat elke radiator te allen tijde de juiste hoeveelheid warmwater doorlaat en die doorvoer vanzelf corrigeert als er ergens anders een radiator verder open of dicht gaat. Een speciale, vooraf ingestelde veer, zorgt ervoor dat als de waterdruk veranderd, de kraan vanzelf verder open of dicht gaat zonder dat u daar zelf iets aan hoeft te doen.

In de praktijk komt het erop neer dat alle, ook de oudere radiatorkranen, door deze speciale kranen vervangen moeten worden en met de door speciale software opgegeven waarde ingesteld worden. Voor iedere radiator geldt er weer een andere instelwaarde én alle radiatoren moeten zo’n kraan hebben, zelfs als deze meestal dichtstaat.

De CV-ketel

Veel ‘witte rook’ uit de schoorsteen betekent dat er condensatie buiten de ketel is waardoor er geen hoog rendement behaald wordt. Juist bij condensatie in de ketel wordt er ‘gratis’ extra warmte gewonnen wat direct in warm water omgezet wordt. Het begrip HR-107 ketel geeft aan dat juist als de installatie optimaal werkt, extra rendement behaald wordt. Daarbij is het zeer belangrijk dat het retourwater naar de ketel zoveel mogelijk afgekoeld is (min.12 gr.) om te voor komen dat anders de ketel telkens afslaat en gaat pendelen (aan en dan weer uit).

Terugverdienen

Een goed ingeregeld systeem verdient zich altijd terug als je ervan uitgaat dat er minimaal 5 tot 20 procent van het gasverbruik bespaard kan worden. Met name bij oudere installaties is er veel winst te behalen en loont het om de installatie te laten optimaliseren, incl. het goed doorspoelen en reinigen. Aangezien de gasprijs in de nabije toekomst mogelijk stijgt naar € 1.00 per m3 verdient het zich uiteindelijk ook weer terug.

Tips

  • als je niet weet of de installatie wel goed werkt dan kun je dat het beste door een gespecialiseerd bedrijf laten nakijken. Lang niet alle installateurs hebben voldoende kennis en zorgen er enkel voor dat het voldoende warm wordt, zonder zich over uw extra gasverbruik druk te maken.
  • tapwater staat soms onnodig hoog en kan naar 60 graden terug gesteld worden. Hoe warmer het water moet zijn, hoe hoger het gasverbruik en bij langdurig douchen kan dat behoorlijk oplopen.
  • probeer de temperatuur van het CV water te verlagen. Als de retourwater temperatuur onder 58°C is heb je optimaal rendement.
  • tijdens een energieadviesgesprek kan er ook met een warmtebeeldcamera gekeken worden naar de installatie om te zien of de radiatoren wel optimaal werken.
  • met speciale ventilatoren is het afgifterendement van bestaande radiatoren te verbeteren zoals met de www.climatebooster.nl. Deze kosten iets meer dan de matig werkende SpeedComfort-ventilatoren die in de bouwmarkten verkocht worden, maar werken aanzienlijk beter.
  • een groot deel van de installaties in Nederland is niet goed ingeregeld en er wordt dus veel gas verspild.

Meer informatie

http://samsom-installaties.nl/diensten/centrale-verwarming/besparen/ uit Nieuwer Ter Aa, voor een totaalpakket

https://cvtuning.nl/ uit Nijmegen, voor het eenvoudig inregelen van jouw installatie

Geld besparen door je CV in te stellen

www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/verwarmen-op-gas-of-hout/cv-ketel-onderhoud-en- instelling/ over de CV-installatie

www.milieucentraal.nl/ voor algemene informatie

Deze tips en adviezen zijn opgenomen in het informatieblad 4. Er zijn in totaal 24 informatiebladen uitgebracht over diverse onderwerpen die met energiebesparing en isolatie te maken hebben. Bij de diverse bijeenkomsten of wijkavonden zijn deze gratis mee te nemen.

Deel dit bericht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Wat houdt jou bezig als het over groen en duurzaam gaat?

De Bibliotheek Angstel Vecht en Venen heeft een vragenlijst opgesteld over duurzaamheid. Het onderwerp is zo belangrijk, dat er activiteiten komen in de bibliotheek. Maar …

Lees verder →

KlimaatGesprekken: van praten naar doen!

WE STARTEN 20 SEPTEMBER. INSCHRIJVEN KAN NOG! MELD JE NU AAN BIJ GROEP 223. Stuur een mailtje naar martinekruiswijk@duurzamevecht.nl Je bent al bezig met duurzaam …

Lees verder →

Doe mee met 2030.nu

en wek je eigen lokale energie op! Wil jij lokaal je energie opwekken? Zonder zorgen en vrij van gedoe? Doe dan mee met 2030.nu! Meld …

Lees verder →

Zonnepanelen op dak brandweerkazerne Breukelen: daar krijg je energie van!

De gemeente Stichtse Vecht zet stappen met het verduurzamen van haar eigen vastgoed. Op het dak van de brandweergarage van Breukelen zijn het afgelopen voorjaar …

Lees verder →

Dit bericht van 52 weken duurzaam kan niet wachten!

Lees verder →

Praten over bomen: voedselbossen in Stichtse Vecht

Het is april en de hoogste tijd om te zaaien. Niet alleen in de moestuin. Bij de stichting zijn we ook bezig met zaadjes planten, …

Lees verder →

Applaus voor het 200ste energieadviesgesprek!

Op 6 april is de magische grens van 200 energieadviesgesprekken bereikt. Deze gratis adviesgesprekken worden gegeven door de energie-ambassadeurs van de Stichting Duurzame Vecht. Menig …

Lees verder →

Start NK Tegelwippen in Stichtse Vecht

Van 30 maart tot 30 september speelt heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. …

Lees verder →

Liefde voor vers uit de tuin; deel mee!

Voor bewoners en moestuinders van Stichtse Vecht is er het platform Vers uit de Tuin. Daarmee kun je plantjes en oogst delen met anders moestuinders en …

Lees verder →

Bespaar energie en leer van een ander

Kijk mee tijdens de thematours van duurzame huiseigenaren Veel Nederlanders willen aan de slag met het verduurzamen van hun huis. Om hen op weg te …

Lees verder →

Aanmelden webinar

*: Aanmelden is niet verplicht. Het mailadres wordt gebruikt om op de dag van het webinar een herinnering te sturen en voor een evaluatie enquête na afloop.

Na aanmelden krijg je een geautomatiseerde bevestiging en kan je dit formulier sluiten.

Ook krijg je na afloop antwoord op alle in het webinar gestelde vragen. Deze worden indien nodig gebundeld.

Deze website maakt gebruik van cookies