Actie voor inwoners Stichtse Vecht: haal winst uit je woning!

Meedoen met de actie?

Stichting Duurzame Vecht helpt jou, als inwoner van Stichtse Vecht, graag je woning te isoleren. En te verduurzamen. Om zo lekker comfortabel en duurzaam te wonen. En daarmee ook nog eens binnen afzienbare tijd je energierekening naar beneden te krijgen. Actie die goed is voor je portemonnaie en het milieu! Doe je mee? Haal jij ook winst uit je woning? 

Er is deze week een brief van de gemeente en Winst uit je Woning op de deurmat gevallen van alle huiseigenaren in Stichtse Vecht waarin ze worden uitgenodigd om mee te doen aan de verduurzamingsactie. Of het nu gaat over spouwmuurisolatie, HR++glas of zonnepanelen: er is voor iedereen winst te halen door het nemen van energiebesparende maatregelen en zo de energierekening te verlagen. De stichting onderschrijft de actie en doet mee met de promotie. Sneller verduurzamen is ons gezamenlijk doel!

Webinar

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Je wilt eens even kijken wie de actie organiseert. Kennismaken met de initiatiefnemers. En beluisteren wat de voordelen zijn. En horen of de energiebesparende maatregelen wel passen bij jouw budget. Bekijk dan ons webinar nog een keer op ons YouTube kanaal.

Scherpe prijzen, strenge voorwaarden

Door met een grote groep mensen in een gemeente ventilatiesystemen of vloerisolatie in te kopen, krijgen we scherpe prijzen. Door de opzet zitten we ook bovenop de voorwaarden van levering en uitvoering. De actie gaat over diverse energiebesparende maatregelen, zoals: zonnepanelen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, ventilatiesystemen en isolatieglas. Er wordt alleen samengewerkt met leveranciers die voldoen aan strenge voorwaarden. Hierdoor zijn kwaliteit, service en garantie gegarandeerd. Inschrijven voor de actie kan tot en met 31 mei 2021 bij WinstuitjeWoning.nl Doe je mee met Stichting Duurzame Vecht, WinstuitjeWoning en gemeente Stichtse Vecht? Samen verduurzamen we sneller!
De actie loopt na 31 mei gewoon door !
 

Heb je nog vragen? Bekijk dan het webinar op ons YouTube kanaal. 

Voordelen van de advies- en inkoopactie

Door mee te doen met de actie wordt de groep inkopers groter. Zo ontstaan er voordelen. 

Bij vragen kun je terecht bij WinstuitjeWoning of Stichting Duurzame vecht

NB: Stichting Duurzame Vecht is onafhankelijk en heeft geen enkel -commercieel- belang bij deze actie.

Vragen? Kijk hier naar ons webinar van 10 maart 2021

Bekijk hier ons webinar met Winst uit je Woning van 10 maart

Heb je het webinar gezien en wil je ons helpen onze dienstverlening te verbeteren? Neem dan even een minuutje de tijd om onze enquête in te vullen.

Deze kan je vinden via onderstaande link en is anoniem. 

Video's

Op het YouTube-kanaal van Stichting Duurzame Vecht staan filmpjes over onder andere zonnepanelen en vloerisolatie.  

Meedoen? Meld je direct aan bij WinstuitjeWoning.

Veelgestelde vragen

Kies hier het onderwerp

Bedrijf Winst uit je Woning

De adviseur ontvangt enerzijds de 29 euro die de klant betaald. Het overig deel (het overige 2/3) betaald Winst uit je woning. Mede door de vergoeding van 29 euro vinden de bezoeken alleen plaats bij bewoners die oprechte interesse hebben. Door efficiënt te werken worden de kosten bespaart. Een percentage van het totaalbedrag bij elk geaccordeerde offerte is voor Winst uit je woning. Daarmee worden de kosten, waaronder de huisbezoeken gedekt. De totale prijs die u betaald is dus de daadwerkelijke uitvoering + de afdracht aan de ontzorging. Desondanks is de prijs in veel gevallen nog altijd (circa 10%) lager dan in de markt. Simpelweg omdat er veel werkzaamheden uit handen worden genomen.

Wij kunnen, vanwege de schaal waarin wij opereren, ervoor zorgen dat inwoners van haar gemeente kunnen genieten van een groot schaalvoordeel in de vorm van een inkoopactiekorting. Tevens ontlasten wij de klant zoveel mogelijk en kunt u altijd bij ons terecht indien er vragen zijn

Iedereen heeft toegang via het BAG register. Namelijk via https://bagviewer.kadaster.nl/  

Zonnepanelen

Woningisolatie Nederland levert ook zonnepanelen

Dat hangt af van de keuze. Er zijn micro optimizers in veel gevallen aanwezig die je ‘geïntegreerde omvormerskan noemen. Desondanks is het onvermijdelijk dat er een kastje binnen gemonteerd moet worden waarin alles samenkomt.

Nee, niet via WujW. Dat zou via Duurzame Vecht kunnen middels een afspraak bij het energieloket. U zou zich kunnen afvragen wat het nut is om dat door een onafhankelijke partij te laten doen. De pv leverancier biedt enkel systemen aan waarbij de geschatte terugverdientijd ook waargemaakt wordt. De bewoner kan de opwekking per dag zien via een monitoring. Het zou dus al snel aan het licht komen dat het niet zou renderen. Kortom, als het niet rendabel is zal de leverancier dit ook eerlijk aangeven.

Elk zonnepanelen systeem heeft een lokale omvormer.

21% refereert in alle waarschijnlijkheid naar de btw-forfait. Ook dat is mogelijk via ons aanbod.

De salderingsregeling is nog even actief. Met deze regeling kunt u uw stroom verkopen tegen hetzelfde bedrag als u het zou moeten kopen. In een videoreeks van Duurzame Vecht (YouTube)is meer info te zien.

Wil je meer weten over de salderingsregeling? Klik hier en lees meer over de salderingsregeling

Goede vraag! Besparen doet u in feite al wanneer de panelen op uw dak liggen en zijn aangesloten. U gaat uiteraard pas echt “winst” ondervinden op het moment dat u de panelen heeft terugverdiend. Dit gebeurt gemiddeld na 5 tot 6 jaar, afhankelijk van het systeem wat geplaatst is. 

Ja, in de meeste gevallen kan de BTW teruggevorderd worden. Hier kan door de uitvoerder bij geholpen worden. 

Dit is zo afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan merk paneel, merk montagemateriaal, merk omvormer, aantal panelen & nog meer factoren. Doorgaans is het gemiddelde prijs van een systeem van 8 panelen €3250,- 

Te veel zonnepanelen is niet verstandig. Wel is het goed om vooruit te denken. De kans is aanwezig dat er in de toekomst meer elektriciteit wordt verbruikt (inductie koken, elektrische auto/fiets, warmtepomp). 

Dit hangt af van het merk paneel en de uitvoerder die het plaatst. Het is gebruikelijk dat de fabrikant van een paneel een opbrengstgarantie geeft van minimaal 15 jaar. Tevens zullen de betere uitvoerders hier ook een garantie opgeven. Vaak doen ze dit omdat ze erg vertrouwen in de kwaliteit van hun producten.

Wat u bedoelt heeft te maken met het salderen. Er wordt vooralsnog (niet zeker dus) gesteld dat het terug leveren van stroom (salderen) vanaf 2023 minder gesubsidieerd zal worden. Echter, hier is simpelweg nog geen duidelijkheid over. Dit is dan ook de reden waarom het niet wordt gesteld. Dit zorgt alleen maar voor verwarring. 

Zeker. Op alle producten van de installatie is een garantie gegeven vanuit de fabrikant. Het is belangrijk dat de uitvoerder ook een garantie geeft op de werkzaamheden. Uitvoerders waar wij mee werken geven deze garantie.

Hier kijken wij eerlijk gezegd nog niet naar. De Scope 12 certificering is midden 2020 in het leven geroepen. Tevens is deze certificering geen verplichting voor uitvoerders.

2030.nu is een lokale energie coöperatie waarbij aangesloten kan worden.

De uitvoerder let hierop.

Vanuit WujW verzorgen wij alleen de inwoners van de gemeente welke particuliere huiseigenaren zijn. Mocht u een aanvraag willen doen voor een ander gebouw, moet u zelf rechtstreeks een PV-leverancier benaderen. 

 

Er is een mogelijkheid om BTW terug te vragen. Dat kan een groot voordeel opleveren. Vaak is het eenvoudig zelf te doen. Kijk bij Milieucentraal of bij de belastingdienst hoe dat moet.

Isolatie

Winst uit je Woning werkt voor deze inkoopactie samen met Woningisolatie Nederland als het gaat om vloerisolatie.

Spouwmuurisolatie alt inderdaad onder deze actie.

Er wordt gewerkt met een meerlaagse reflecterende folie met Rc-waarde van 4.0

Dakisolatie komt tevens in aanmerking voor ISDE-subsidie maar valt buiten deze inkoopactie.

Ja. Dat kan.

Dit kan zeker. Dit is een veelvoorkomende situatie. 

Daken vragen om maatwerk en expertise en zijn vaak niet in 1 dag uit te voeren. Zo kun je daken van binnen (koud dak) of buiten (warm dak) isoleren. Er geldt wel ISDE-subsidie voor. 

Bij daken gelden vel variabelen: schuin vs. hellend, opbouw kap, constructie en bestaande isolatie. Dit is situatie afhankelijk maar komt wel in aanmerking voor subsidie 

Extra spouwmuurisolatie zorgt niet voor een grote verbetering qua isolatie. Verstandiger is dan naar vloerisolatie, zonnepanelen en/of een hybride warmtepomp te kijken. 

Ventileren wordt inderdaad steeds belangrijker. Zo kan vocht de woning uit. 

In dit geval zal de adviseur u aanraden om voor bodemisolatie te gaan. Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd in plaats van de vloer. In dit geval kan er gekozen worden uit PS-chips en PS Parels. Beide producten zullen bij regenval (stijging van het water) blijven drijven op het water. Dit type isolatie wordt vrijwel alleen gebruikt bij zeer lage en/of vochtige kruipruimten.

Het aantal +’en die achter HR komen te staan hebben simpelweg te maken met de breedte van de spouw tussen de glasbladen. Hoewel het verschil tussen HR+ en HR ++ nihil is, bepaalt het in zekere zin de isolatiewaarde. Hoe breder de spouw, hoe hoger de isolatiewaarde. De glaszetter bepaalt welke dikte (esthetisch) verantwoord is te plaatsen in jouw kozijnen maar zal ten alle tijden kiezen voor de dikste spouw mogelijk. 

Wol legt vaak een lange afstand af, het wordt chemisch bewerkt en kan ongedierte aantrekken en vocht vasthouden in de constructie.

Van Milieucentraal: Schapenwol heeft een veel grotere milieu-impact dan andere isolatiematerialen. De uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan) is 20 keer zo hoog als die van steen- of glaswol en 4 keer zo hoog als die van kunststoffen. De mest van schapen zorgt voor meer stikstof in de bodem, waardoor de biodiversiteit afneemt. En in de schapenvacht wordt veel gif gebruikt tegen ongedierte. Tip, gebruik daarom VLAS wol van o.a. Isovlas i.p.v. steen of glaswol. Vloeren worden gezien oppervlak en beperkte ruimte vaak niet met natuurlijke materialen geïsoleerd. In dit geval wordt gewerkt met een meerlaagse thermo reflecterende folie die is goedgekeurd voor ISDE-subsidie 

Goede vraag! Biologische en natuurlijke producten zijn in veel gevallen erg af te raden. Denk aan bijv. schelpen of schapenvacht. Niet synthetische producten hebben meer last van erosie en degradatie van isolatiewaarde. Hoewel de meeste productie nog altijd met fossiele brandstoffen geproduceerd worden kunnen ze in grote mate gerecycled worden. De besparing C0² belasting in verhouding tot de belasting van het milieu met productie voor de materialen is vele male hoger. Kortom, u doet veel meer goed dan kwaad. Momenteel zijn we wel aan het inventariseren wat de ‘biofoam’ parel kan doen. Dit is een alternatief op de EPS parel die iets duurder is, minder isoleert maar volledig biologisch afbreekbaar is. Als u deze optie graag wil, kunnen we u in contact brengen met een partij die dit kan doen.  

De adviseur boort tijdens zijn opname 4 gaten om de status van uw spouw te inspecteren. Mocht hij deze spouwvervuiling constateren, zal hij dit meenemen als meerwerkkosten. Voor uitvoering zal dit verwijderd worden door de uitvoerder. 

Het Bouwbesluit stelt geen eisen aan de ventilatie van een spouwmuur. In sommige gevallen is het echter wel raadzaam en noodzakelijk om de spouw te ventileren. De functie van spouwmuurventilatie is het drogen van het buitenspouwblad bij regendoorslag. 

Luchtdicht is iets anders dan dampdicht. Je kunt luchtdicht en toch dampopen bouwen 

Ja, dit is zeker mogelijk. U kunt tijdens het inschrijven zelf bepalen, voor welke maatregelen de adviseur langs kan komen. Alleen bieden wij een gratis service aan m.b.t. het aanvragen van de subsidie bij het afnemen van alle maatregelen via Winst uit je Woning.  

Ja, in dit geval sturen wij uw gegevens (met toestemming) door naar de kozijnenleverancier.  

De ISDE (Investeringssubsidie voor duurzame energie) geldt alleen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen (dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie of HR-glas), aansluiting warmtenet. Kozijnen vallen hier dus niet onder. 

Monumentale woningen hebben eigen uitdagingen. Kijk eens naar monumenten.nl, duurzaam erfgoed of de routekaart verduurzaming monumenten.nl.

Warmtepomp

Deze subsidie loopt in ieder geval dit jaar (zolang er budget is). Kijk hiervoor op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde  

Nee, dat is momenteel niet mogelijk.

In theorie zou het kunnen. Echter op de extreem koude dagen moet de warmtepomp dan zo veel elektriciteit verbruiken dat het niet rendabel is. Ook zit er een limiet aan het vermogen (KW) van de hybride warmtepomp. Bij niet alle huizen is dat vermogen genoeg om de woning warm te krijgen. Standalone warmtepompen hebben vaak een wat hoger vermogen.  

Met een hybride warmtepomp bespaar je in een gemiddelde eengezinswoning ongeveer € 250 per jaar op je energierekening. In onderstaande tabel hebben we het verbruik van een hr-ketel en een hr-ketel + warmtepomp voor je naast elkaar gezet. De elektriciteit (in kWh) in de onderste rij is het nieuwe elektriciteitsverbruik van de warmtepomp. 

 

 

Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm water 

Energiekosten per jaar* 

Je bespaart elk jaar 

CO2-uitstoot per jaar 

Hr-ketel 

1.700 m3 gas 

€1.400 

 

3.250 kilo 

Warmtepomp 5 kW met hr-ketel 

850 m3 gas + 2000 kWh per jaar 

€1.150 

€250 

2.600 

 

Berekend met een gasprijs van 81,4 cent per m3 en een stroomprijs van 22,5 cent per kWh (prijspeil 2020), voor een gemiddelde eengezinswoning met 3 personen. Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan. 

Bron: Milieu centraal 

Dit hangt van diverse factoren af zoals bijv. heeft u LTV (vloerverwarming) or radiatoren. Bij LTV duurt het een stuk langer (tot 3x zo lang) maar word ook aangeraden deze niet uit te zetten/ te ver terug te zetten in tempratuur. In feite geldt hoe langzamer je verwarmt hoe aangenamer het is. Met convectiewarmte (radiatoren) is de warmte vaak sneller bereikt maar heb je meer pieken (en dalen) wat een onbehagelijk gevoel kan geven.

Nee, in dit geval zullen wij u adviseren voor een full-electric.

Een hybride warmtepompsysteem heeft een binnen- en een buitenunit. Binnen komt een kastje vlakbij de cv-ketel te hangen. Dit kastje heeft een warmtewisselaar. De buitenunit, die u bijvoorbeeld op het dak of tegen de woning plaatst, lijkt op een airco.

Deze warmtepompen maken steeds minder geluid. Tevens draait de warmtepomp bij warmtebehoefte in de woning. Zodra je buiten kunt zitten, is deze er veelal niet meer. 

In het officiële besluit tot wijziging van het Bouwbesluit staat dat in artikel 3.8 de volgende passage wordt opgenomen: “Een installatie voor warmte- of koude opwekking, die is opgesteld buiten de uitwendige scheidingsconstructie van een bouwwerk, veroorzaakt op de perceelgrens met een perceel met, of dat bestemd is voor, een andere woonfunctie een geluidsniveau van ten hoogste 40 dB, bepaald volgens de Handleiding Meten en Rekenen Industrielawaai, internetuitgave 2004.”

Een hybride warmtepomp gaat minder lang mee dan de doelstellingen van het totaal gasloos. In deze is de vraag dus nog irrelevant.

Subsidie

Nee, helaas zullen er twee isolatiemaatregelen gecombineerd moeten worden. Combinatie van één isolatiemaatregel en een hybride warmtepomp kan ook.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) biedt ook in 2021 een geldelijke subsidie voor duurzame installaties als warmtepompen en zonneboilers bij bestaande bouw. Met ingang van 1 januari 2021 komen ook investeringen in PV-panelen (zonnepanelen) en windturbines voor subsidie in aanmerking. 

Overige vragen

Voor sommige woningen klopt dit maar er zijn ook voldoende woningen waarbij het minder is. Advies is nu wel te beginnen met verduurzamen en de eerste goed te betalen maatregelen te kiezen.

Nieuwbouw is al goed geïsoleerd. Waterzijdig inregelen en een hybride warmtepomp kunnen mogelijk tot de opties behoren.

Niet alle maatregelen. Er is bijv. waarschijnlijk geen kruipruimte en spouwmuur. Zonnepanelen zou mogelijk kunnen. Hiervoor dient wel toestemming gevraagd te worden bij de gemeenten. Het mag niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.  

Dit bepaalt de uitvoerder, zolang het maar binnen de uitvoerperiode van de actie gebeurt 

Voor nieuwbouw gelden hogere isolatie eisen R-waarden), denk aan vloeren >3,7, gevels >4,7 en daken >6,3 vanaf 1 jan 2021 .

Uitvoerders vermelden in hun offerte de totaalprijs (incl. btw) en de jaarlijkse besparing. Als u het totaalbedrag deelt door de jaarlijkse besparing heeft u de terugverdientijd 

We kunnen uiteraard geen enkele garantie bieden omdat mensen zelf verantwoordelijk zijn hoeveel ze verbruiken en het van meer variabelen afhangt. Het is een feit dat je minder energie nodig hebt door isolatie (natuurkundig) bijv. en je minder stroom nodig hebt als je een groot deel zelf opwekt. Uiteraard zijn besparingen en terugverdientijd afhankelijk van de situatie. 

Ja, bij nieuwbouwwoningen kunt u in aanmerking komen voor de zonnepanelen en het goedkoper verwarmen (waterzijdig inregelen en Hybride warmtepomp). De andere isolatiemaatregelen zijn voor deze woningen niet van toepassing. Woningen na 1975 zijn tijdens de bouw opgeleverd van isolatiematerialen.  

Dit klopt inderdaad. Dit geldt voor alle offertes die u ontvangt.  

In het overzicht betreft de hybride warmtepomp is duidelijk te zien dat er ook een beperking van CO2 uitstoot wordt gerealiseerd.

Wij kijken altijd naar de beste prijs/kwaliteit verhouding. Uitvoerders bieden een bepaald systeem bij ons in, welke zij bij de klant moeten aanbieden.

Het webinar is opgenomen en is vanaf vrijdag terug te kijken op ons YouTube kanaal (https://www.youtube.com/channel/UCCW1CpoWt8WVRwgCer8bSXg)