Zet ‘m op 60!

Geschreven door:

Binnen één minuut besparen op je gasrekening door je cv-ketel – het verwarmingswater, niet het drinkwater – op 60 graden te zetten. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80 graden, maar werken efficiënter onder 60 graden en je huis wordt even warm. Urgenda is een campagne – ‘zet ‘m op 60! – gestart om iedereen op te roepen om op zo’n eenvoudige manier energie te besparen.

Standaard staan cv-ketels vaak op 80 of 90 graden aanvoertemperatuur voor de verwarming (het water dat naar de radiatoren, convectors of vloerverwarming aangevoerd wordt). Daardoor zijn ze minder zuinig dan ze kunnen zijn. Door de aanvoertemperatuur van de verwarming te verlagen tot 60 graden of lager halen moderne ketels een hoger rendement en bespaar je energie en gas, en dus kosten!

Geen veiligheidsrisico’s

De temperatuur van de verwarming en van het tapwater zijn altijd apart in te stellen. De temperatuur van het tapwater mag niet lager dan 60 graden ingesteld worden. Verlagen van de  aanvoertemperatuur van de verwarming heeft geen invloed op de temperatuur van het tapwater en brengt dus ook geen veiligheidsrisico’s met zich mee.

Meer voordelen

Door verlagen van de aanvoertemperatuur krijg je meer voordelen dan alleen het verlagen van het gasverbruik. Je huis is comfortabeler, omdat de kamertemperatuur constant blijft en er minder snel droge lucht wordt gevormd. Het is misschien wel nodig om de klokthermostaat iets anders in te stellen (in de ochtend iets vroeger de verwarming aan), omdat het met een lagere aanvoertemperatuur iets langer duurt voordat de woning op temperatuur is. Zet ‘m op 60! en bespaar.

Meer weten?

Binnen één minuut besparen op je gasrekening door je cv-ketel op 60 graden te zetten; zo makkelijk is het. Bekijk de filmpjes die gemaakt zijn door de energie-ambassadeurs van Stichting Duurzame Vecht. Martine Kruiswijk laat zien hoe het aanpassen werkt bij de Remeha Calenta. Arjo Meijrink heeft zijn Nefit Topline HR aangepast. Piet Paul heeft zijn Vaillant HR Solide Plus VHR op 60 graden gezet.

Energie-ambassadeur Wim Bakkenes voegt toe: ‘Als je huis het toelaat, en het voelt nog steeds comfortabel en warm aan, kun je kijken of 55 graden ook mogelijk is. Met de i-sense van Remeha kan dit.’

Jan van Dijk, ook energie-ambassadeur bij Stichting Duurzame Vecht, verwijst nog naar het informatieblad 4 over het instellen van cv-ketels.

Op de site zetmop60.nl van Urgenda staan wel 40 verschillende cv-ketels met uitleg hoe je ze moet instellen.

Op de website van de Consumentenbond staat ook een duidelijke uitleg over het verlagen van de aanvoertemperatuur van de cv-ketel.

Toch nog hulp nodig? Mail dan even energieadvies@duurzamevecht.nl of benader de energie-ambassadeurs.

Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vliegende start voor wijkaanpak

De nieuwe wijkaanpak van Duurzame Vecht kent een vliegende start. Op 23 april was de belangstelling groot voor de informatieavond met inkoopactie in de Maarssense …

Lees verder →

Woonboot verduurzamen, hoe doe je dat?

Onlangs is het onderzoek Aardgasvrij wonen op het water afgerond. Duurzaamheidsadviseur Ralph van Elburg heeft een onderzoek gedaan voor de gemeente Stichtse Vecht over de …

Lees verder →

Gemeenteraad neemt zonneveldenstrategie aan!

Op de gemeenteraadsvergadering van 9 april 2024 is het collegevoorstel strategie voor de zonnevelden met grote meerderheid aangenomen. De belangrijkste voorwaarden om de ambitie vanuit …

Lees verder →

Wijkaanpak helpt inwoners met stappen zetten in energietransitie

Inwoners willen meer zekerheid als het gaat over aardgasvrij wonen. Minder spanning als het over energietransitie gaat. Dat is duidelijk als je de resultaten bekijkt …

Lees verder →

Van grijs naar groen

Ik tegelwip, jij tegelwipt, zij tegelwipten. De vervoeging van het werkwoord mag dan lastig zijn, de actie op zichzelf is dat totaal niet. Tegelwippen is …

Lees verder →

Wijkaanpak verduurzaming van start

In de wijk Reizende Man in Maarssen gaat Stichting Duurzame Vecht de inwoners helpen bij energie besparen en verduurzamen van huizen. Vijf woningen die representatief …

Lees verder →

MEC opent recyclebar

Het thema van de Week van de Circulaire Economie (van 11 tot en met 16 maart ) in Stichtse Vecht is: ‘Spullen wat kun je …

Lees verder →

Nieuwe klimaatburgemeester in Stichtse Vecht

Martine Kruiswijk is de nieuwe klimaatburgemeester van de gemeente Stichtse Vecht. Ze heeft het stokje overgenomen van Bertine Oosthoek tijdens de opening van de Week …

Lees verder →

Cursus energieboswachter: meld je aan!

Wil jij de natuur én de energietransitie een handje helpen? Word dan energieboswachter. De inschrijving voor de training hiervoor sluit op 11 maart. Je moet …

Lees verder →

Week van de circulaire economie van 11 tot 16 maart

Van 11 tot 16 maart is het de landelijke week van de circulaire economie. Ook in de gemeente Stichtse Vecht staan deze week activiteiten gepland. …

Lees verder →

Aanmelding succesvol

Je aanmelding voor debijeenkomst is ontvangen. Straks krijg je een bevestiging per mail. Let op dat deze ook in de SPAM terecht kan komen.

Via de mail houden we je op de hoogte van eventuele wijzigingen en andere belangrijke mededelingen.

Je mag de pop-up nu sluiten.

Aangemeld voor de workshops

Je bent aangemeld voor de workshops

Straks krijg je een bevestiging per mail. De dag van de workshops krijg je nog een herinnering. Het kan zijn dat hier dan nog een gewijzigde tijd in staat.

Je kan deze pop-up nu sluiten.

Het formulier is succesvol verstuurd. Als het goed is ontvang je binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Als je die over een half uur nog niet ontvangen, kijk dan eerst even in je SPAM box.

Staat het daar ook niet in, neem dan contact op via de mail: warmtebeeld@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten.

 

Met vriendelijke groet

Stichting Duurzame Vecht

Formulier verzonden

Het formulier is succesvol verstuurd. 

Straks krijg je een bevestiging per mail met de ingevulde antwoorden. Daarna gaan we op zoek naar een energie ambassadeur voor jouw gesprek. Deze zal dan contact met je opnemen over de verdere gang van zaken.

Als je binnen twee dagen geen reactie hebt ontvangen neem dan contact op via de mail: energieloket@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten je gaat dan terug naar het energieloket.

Met vriendelijke groet

Energieloket Duurzame Vecht

Aanvraag Energie gesprek

Ik wil graag een energie gesprek met een energie ambassadeur aanvragen.

Deze website maakt gebruik van cookies