Met een CO2-meter weet je het beter!

Goede isolatie in je huis zorgt voor comfort, een lagere energienota en geeft ook nog eens winst voor het milieu. Maar als je goed isoleert moet je ook om de luchtverversing denken. Aan ventilatie. Want bij isoleren hoort ventileren. Daarmee houd je het binnenklimaat gezond.Met een CO2-meter weet je precies hoe gezond dat is.

Geïnteresseerd in de actie? Een meter lenen? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in. En wij nemen contact met je op. 

Binnenlucht van je woning controleren? Leen een CO2-meter.

Wel eens stilgestaan bij het binnenklimaat van jouw huis? Weet jij hoe schoon de lucht is in de keuken, woonkamer en slaapkamer? Met een CO2-meter weet je het meteen. Zo’n apparaatje meet of er niet teveel CO2 in de ruimtes is. Als dat zo is, is het verstandig te ventileren. Stichting Duurzame Vecht heeft de actie ‘Met een CO2-meter weet je het beter!’ op touw gezet om meters uit te lenen. Zodat je zelf kunt onderzoeken hoe schoon de lucht is in jouw huis.

Er wordt vandaag de dag veel aandacht besteed aan vervuiling van de buitenlucht, terwijl onderzoek uitwijst dat vaak de luchtkwaliteit in huis slechter is dan daarbuiten. Dat komt door te veel CO2  in de lucht. Het probleem is dat je dat niet ziet of ruikt. Terwijl het wel vaak de reden is van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid of een gevoel van onbehagen. Ventilatie van de ruimtes is een oplossing. Hup, de ramen dus open en frisse lucht naar binnen. Toch wil je ook niet alle warmte kwijt, zeker niet in deze tijden van hoge energielasten. Hoe vind je een gezonde balans? Inzicht is stap 1!

Meten is zeker weten

Menigeen denkt misschien: daar heb ik geen last van. Ik woon in een ruim, modern huis en dat is goed geïsoleerd. Isoleren is op zich ook prima. Zeker als het een gezond binnenklimaat oplevert en het wonen comfortabel maakt. Huizen die voorzien zijn van een mechanische ventilatie laten dit vaak zien. Al kan een meter soms ook in deze gevallen verrassende knelpunten ontvouwen. Kwestie van uitproberen. Zoals gezegd: meten is zeker weten!

Neem zelf de proef op de som

Wat vaak bij isoleren wordt vergeten is ventileren. Want een huis potdicht maken, levert te weinig frisse lucht op. En dan kun je niet goed meer functioneren. Het motto van de energieadviseurs van Duurzame Vecht is dan ook: isoleren = ventileren. Neem de proef op de som. Vraag een CO2-meter bij Duurzame Vecht aan en controleer de lucht in je huis. Met de meter wordt de concentratie CO2, temperatuur en luchtvochtigheid in huis gemeten. Hierna is duidelijk of er verbeteringen nodig zijn. Een energieambassadeur komt de meter afleveren en zal de werking toelichten. Na een paar dagen haalt degene de meter ook weer op.

Isoleren = ventileren

Niet alleen een te hoge concentratie van CO2 wijst op een ongezond binnenklimaat. Een ander teken van is vocht aan de binnenkant van de ramen of zwarte plekken door schimmels op wanden en plafonds in vochtige ruimtes. Je huis tochtvrij maken, kieren en gaten dichtsmeren en te weinig frisse lucht binnenlaten is hiervan een oorzaak. Het is de keerzijde van isoleren van je huis. Want isoleren betekent automatisch ventileren. Als je daar een balans in hebt, doe je het goed. Kost even wat tijd om uit te proberen. En daar kan de CO2-meter bij helpen!

Een CO2-meter:

  • bewaakt de luchtkwaliteit in huis
  • geeft aan wanneer er extra geventileerd moet worden
  • is makkelijk te plaatsen

De actie:

  • is gratis en loopt tot en met april 2023
  • is bedoeld voor inwoners van Stichtse Vecht

Metingen kunnen de start vormen voor het nemen van maatregelen voor een gezonder binnenklimaat. Laat je adviseren door energieadviseurs van Stichting Duurzame Vecht.

Kijk voor meer informatie ook bij Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/ventilatie/

Nog meer lezen over kooldioxide? Kijk op: https://www.ensie.nl/milieu-encyclopedie/kooldioxide

Meld je hieronder aan voor de actie Met een CO2-meter weet je het beter!.

Aanmelden CO2-meter