Discussie over teruglevering overtollige stroom aan net

Geschreven door:

 

Het werd in een keer warm halverwege augustus! Het bericht van Vandebron deze zomervakantie zorgde voor een verhitte discussie op diverse platforms en fora. Ook de interne app-groep van Stichting Duurzame Vecht vulde zich met reacties en meningen. Daarom staat hier de informatie op een rijtje. Gebaseerd op feiten en zo min mogelijk gestuurd door meningen.

De centrale vraag is of de voorgestelde maatregelen die Vandebron en andere energieleveranciers ook al hanteren of overwegen eerlijk zijn voor niet-zonnepanelen-eigenaren en/of zonnepanelen-eigenaren. Energiebedrijven proberen de derving van inkomsten als gevolg van onder meer de saldering en het soms overvolle elektriciteitsnet te compenseren.

Wat was het nieuws?

Het groene energieleveringsbedrijf Vandebron introduceert vaste terugleveringskosten voor zonnepanelen-eigenaren. Dit was een bericht: Vandebron 15 augustus stelt de terugleverheffing in voor huiseigenaren met geïnstalleerde zonnepanelen. Argument: Het is niet eerlijk dat huizenbezitters met een laag inkomen mee betalen aan het overschot aan zonne-energie, terwijl zij niet (kunnen) delen in de opbrengsten van goedkope zonne-energie. Daarom stelt Vandebron een regeling voor waarmee de kosten eerlijker worden verdeeld. Zij rekenen voor dat een gemiddeld huishouden met zonnepanelen hierdoor rond de €10 euro tot €20 euro minder voordeel per maand heeft dan ze gewend zijn. Dit wordt verwerkt in het termijnbedrag. De vaste terugleveringskosten staan los van de terugleververgoeding die klanten krijgen. Meer lezen kan hier.

Enkele reacties

  • Dagblad Trouw 18 augustus, Vincent Dekker: “Vandebron vraagt juist een groot offer van zijn klanten”. Het gaat namelijk wel degelijk om relatief grote bedragen waar de kopers van zonnepanelen niet om hebben gevraagd. Sterker nog de overheid en de energiebedrijven hebben sterk geadviseerd om duurzame zonne-energie op te gaan werken. Echter de marktwerking duurzame energie en de nog in bedrijf zijnde vieze kolencentrales zorgen voor overvolle netten.
  • Milieu Centraal met artikel in dagblad Trouw 21 augustus: “Milieu Centraal rekent voor: terugverdientijd zonnepanelen kan tegenvallen, maar niet voor iedereen”.
  • Dagblad Trouw 21 augustus, Mark Treurniet: “Terecht dat zonnepanelen-bezitter meer moet betalen”. De salderingsregeling werd in Nederland relatief laat (te laat?) ingevoerd en deze zorgde er toen zeker voor dat steeds meer woningbezitters zonnepanelen hebben aangeschaft. Nu is het echter zo geworden dat als er een overschot is van goedkope zonne-energie de marktprijs van elektriciteit sterk daalt en regelmatig een negatieve prijs oplevert.
  • AD 23 augustus, Ton Voermans: “Energiebedrijven trekken trukendoos open om mensen met zonnepanelen extra te laten betalen”.
  • Trouw 24 augustus, Frank Straver: “Eerlijk? Maak dan de heffing op zonnestroom inkomensafhankelijk”. Minder financieel voordeel voor bezitters van zonnepanelen is een goede stap in de richting van een eerlijker transitie, zegt expert Shivant Jhagroe. ‘Toch denk ik dat de heffing niet helemaal goed doordacht is.’

Conclusie

Volgens de energieambassadeurs van Stichting Duurzame Vecht staat de regeling voor een complex verhaal. Waarin haken en ogen zitten. Het gaat niet alleen om terugverdientijden. Het gaat ook om de verandering van de regels terwijl het spel wordt gespeeld. Dat creëert onrust. Voor eigenaren van zonnepanelen maar ook voor de energietransitie in het algemeen. Mensen willen een duidelijk beeld hebben voor nu en de toekomst. Er ontbreekt visie en er is een overschot aan besluiteloosheid bij de overheid. Er is bijvoorbeeld nog steeds onduidelijkheid over de salderingsregeling en er zijn “plotselinge” aanpassingen van tarieven die zorgen voor wantrouwen richting overheid en grote (energie)bedrijven. Feit is dat het ondernemingsrisico van de energiemaatschappij (in dit geval Vandebron) afgewenteld wordt op de consument en niet op de andere (grote) producenten van stroom tijdens piekbelasting. De burger is een speelbal. Er is nog veel onbekend bij de energietransitie maar je zou toch verwachten dat de “slimme koppen” bij de overheid en de energiebedrijven de huidige situatie wel hadden kunnen voorspellen.

Het antwoord op de vraag of de voorgestelde maatregelen die Vandebron en andere energieleveranciers ook al hanteren of overwegen, eerlijk is voor niet-zonnepanelen-eigenaren en zonnepanelen-eigenaren lijkt niet eenvoudig te geven. Er zitten haken en ogen aan.

Meer weten? Kijk dan ook even op het kanaal van Ketel Klets.

https://www.youtube.com/watch?v=xPV-xaQNl8o

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Offertevergelijking verzonden

Uw offerte vergelijking is succesvol verzonden. Binnen 10 dagen krijgt u een reactie van een van onze energie adviseurs.

Je kan deze pop-up nu sluiten.

Aanmelding succesvol

Je aanmelding voor debijeenkomst is ontvangen. Straks krijg je een bevestiging per mail. Let op dat deze ook in de SPAM terecht kan komen.

Via de mail houden we je op de hoogte van eventuele wijzigingen en andere belangrijke mededelingen.

Je mag de pop-up nu sluiten.

Aangemeld voor de workshops

Je bent aangemeld voor de workshops

Straks krijg je een bevestiging per mail. De dag van de workshops krijg je nog een herinnering. Het kan zijn dat hier dan nog een gewijzigde tijd in staat.

Je kan deze pop-up nu sluiten.

Het formulier is succesvol verstuurd. Als het goed is ontvang je binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Als je die over een half uur nog niet ontvangen, kijk dan eerst even in je SPAM box.

Staat het daar ook niet in, neem dan contact op via de mail: warmtebeeld@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten.

 

Met vriendelijke groet

Stichting Duurzame Vecht

Formulier verzonden

Het formulier is succesvol verstuurd. 

Straks krijg je een bevestiging per mail met de ingevulde antwoorden. Daarna gaan we op zoek naar een energie ambassadeur voor jouw gesprek. Deze zal dan contact met je opnemen over de verdere gang van zaken.

Als je binnen twee dagen geen reactie hebt ontvangen neem dan contact op via de mail: energieloket@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten je gaat dan terug naar het energieloket.

Met vriendelijke groet

Energieloket Duurzame Vecht

Aanvraag Energie gesprek

Ik wil graag een energie gesprek met een energie ambassadeur aanvragen.

Deze website maakt gebruik van cookies