Met een CO2-meter weet je het beter!

Goede isolatie in je huis zorgt voor comfort, een lagere energienota en geeft ook nog eens winst voor het milieu. Maar als je goed isoleert moet je ook om de luchtverversing denken. Aan ventilatie. Want bij isoleren hoort ventileren. Daarmee houd je het binnenklimaat gezond.Met een CO2-meter weet je precies hoe gezond dat is.

Geïnteresseerd in de actie? Een meter lenen? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in. En wij nemen contact met je op. 

Binnenlucht van je woning controleren? Leen een CO2-meter.

Wel eens stilgestaan bij het binnenklimaat van jouw huis? Weet jij hoe schoon de lucht is in de keuken, woonkamer en slaapkamer? Met een CO2-meter weet je het meteen. Zo’n apparaatje meet of er niet teveel CO2 in de ruimtes is. Als dat zo is, is het verstandig te ventileren. Stichting Duurzame Vecht heeft de actie ‘Met een CO2-meter weet je het beter!’ op touw gezet om meters uit te lenen. Zodat je zelf kunt onderzoeken hoe schoon de lucht is in jouw huis.

Er wordt vandaag de dag veel aandacht besteed aan vervuiling van de buitenlucht, terwijl onderzoek uitwijst dat vaak de luchtkwaliteit in huis slechter is dan daarbuiten. Dat komt door te veel CO2  in de lucht. Het probleem is dat je dat niet ziet of ruikt. Terwijl het wel vaak de reden is van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid of een gevoel van onbehagen. Ventilatie van de ruimtes is een oplossing. Hup, de ramen dus open en frisse lucht naar binnen. Toch wil je ook niet alle warmte kwijt, zeker niet in deze tijden van hoge energielasten. Hoe vind je een gezonde balans? Inzicht is stap 1!

Meten is zeker weten

Menigeen denkt misschien: daar heb ik geen last van. Ik woon in een ruim, modern huis en dat is goed geïsoleerd. Isoleren is op zich ook prima. Zeker als het een gezond binnenklimaat oplevert en het wonen comfortabel maakt. Huizen die voorzien zijn van een mechanische ventilatie laten dit vaak zien. Al kan een meter soms ook in deze gevallen verrassende knelpunten ontvouwen. Kwestie van uitproberen. Zoals gezegd: meten is zeker weten!

Neem zelf de proef op de som

Wat vaak bij isoleren wordt vergeten is ventileren. Want een huis potdicht maken, levert te weinig frisse lucht op. En dan kun je niet goed meer functioneren. Het motto van de energieadviseurs van Duurzame Vecht is dan ook: isoleren = ventileren. Neem de proef op de som. Vraag een CO2-meter bij Duurzame Vecht aan en controleer de lucht in je huis. Met de meter wordt de concentratie CO2, temperatuur en luchtvochtigheid in huis gemeten. Hierna is duidelijk of er verbeteringen nodig zijn. Een energieambassadeur komt de meter afleveren en zal de werking toelichten. Na een paar dagen haalt degene de meter ook weer op.

Isoleren = ventileren

Niet alleen een te hoge concentratie van CO2 wijst op een ongezond binnenklimaat. Een ander teken van is vocht aan de binnenkant van de ramen of zwarte plekken door schimmels op wanden en plafonds in vochtige ruimtes. Je huis tochtvrij maken, kieren en gaten dichtsmeren en te weinig frisse lucht binnenlaten is hiervan een oorzaak. Het is de keerzijde van isoleren van je huis. Want isoleren betekent automatisch ventileren. Als je daar een balans in hebt, doe je het goed. Kost even wat tijd om uit te proberen. En daar kan de CO2-meter bij helpen!

Een CO2-meter:

  • bewaakt de luchtkwaliteit in huis
  • geeft aan wanneer er extra geventileerd moet worden
  • is makkelijk te plaatsen

De actie:

  • is gratis 
  • is bedoeld voor inwoners van Stichtse Vecht

Metingen kunnen de start vormen voor het nemen van maatregelen voor een gezonder binnenklimaat. Laat je adviseren door energieambassadeurs van Stichting Duurzame Vecht.

Kijk voor meer informatie ook bij Milieu Centraal: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/ventilatie/

Nog meer lezen over kooldioxide? Kijk op: https://www.ensie.nl/milieu-encyclopedie/kooldioxide

Wil je meer informatie, kijk dan bij ons energieloket om een afspraak te maken voor een energiegesprek of kom langs op vrijdag bij het MEC in Maarssenbroek: https://duurzamevecht.nl/energieloket/

Aanmelden CO2-meter

Aanmelding succesvol

Je aanmelding voor debijeenkomst is ontvangen. Straks krijg je een bevestiging per mail. Let op dat deze ook in de SPAM terecht kan komen.

Via de mail houden we je op de hoogte van eventuele wijzigingen en andere belangrijke mededelingen.

Je mag de pop-up nu sluiten.

Aangemeld voor de workshops

Je bent aangemeld voor de workshops

Straks krijg je een bevestiging per mail. De dag van de workshops krijg je nog een herinnering. Het kan zijn dat hier dan nog een gewijzigde tijd in staat.

Je kan deze pop-up nu sluiten.

Het formulier is succesvol verstuurd. Als het goed is ontvang je binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Als je die over een half uur nog niet ontvangen, kijk dan eerst even in je SPAM box.

Staat het daar ook niet in, neem dan contact op via de mail: warmtebeeld@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten.

 

Met vriendelijke groet

Stichting Duurzame Vecht

Formulier verzonden

Het formulier is succesvol verstuurd. 

Straks krijg je een bevestiging per mail met de ingevulde antwoorden. Daarna gaan we op zoek naar een energie ambassadeur voor jouw gesprek. Deze zal dan contact met je opnemen over de verdere gang van zaken.

Als je binnen twee dagen geen reactie hebt ontvangen neem dan contact op via de mail: energieloket@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten je gaat dan terug naar het energieloket.

Met vriendelijke groet

Energieloket Duurzame Vecht

Aanvraag Energie gesprek

Ik wil graag een energie gesprek met een energie ambassadeur aanvragen.

Deze website maakt gebruik van cookies