Duurzaam?

We gaan het gewoon doen!

Duurzaam leven

Duurzaam?! We gaan het gewoon doen! Het is zo makkelijk. Gordijnen dicht als het koud is, als de zon schijnt doe je ze open. Geen kraan laten lopen als je tanden poetst, regenwater opvangen in een ton, meer tweedehands spullen kopen, heggeschaar lenen van je buren, je vakantiehuis ruilen en ga zo maar door.

Kortom je voetafdruk verkleinen. Wat is dat nu eigenlijk? Kortweg minder Co2 uitstoten door minder spullen te kopen, minder vaak te vliegen, minder vlees eten. 

 

C02-uitstoot
Wat is co2 dan precies? Hier een korte uitleg: CO2-uitstoot is het vrijkomen van CO2 in de atmosfeer. Dit vindt plaats door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en aardgas. Ook mensen en dieren stoten CO2 uit. Een deel van de CO2-uitstoot wordt opgenomen door bomen, planten en plankton in de zee.

Voetafdruk verkleinen
Wat kun je allemaal doen om je voetafdruk te verkleinen. Energie besparen is een eerste makkelijke stap waardoor je ook nog geld overhoudt in je portemonee. Je kunt veel besparen door eens goed te kijken naar je radiatoren, of waar zitten nog tochtgaten in je huis. Het scheelt een hoop op je energierekening. Bekijk hieronder de plaatjes met bespaartips of check de filmpjes over energie besparen eens. Het is vaak makkelijker dan je denkt!

 

Verborgen impact

Als we het hebben over je voetafdruk verkleinen gaat het niet alleen over minder vlees eten of minder vliegen. Bij alles wat je consumeert, zit een verborgen impact. Wil jij weten wat jouw verborgen impact is? Doe eens de test op de onderstaande website. 
www.mijnverborgenimpact.nl Heel leuk en leerzaam!
 
KlimaatGesprekken
Martine Kruiswijk en Elke Rabe, twee Duurzame Vechters, staan in de startblokken om in het najaar van 2023 een nieuwe reeks  KlimaatGesprekken te geven. Dat zijn korte workshops die gaan over alles wat je wil weten over het maken van klimaatvriendelijke keuzes. Martine en Elke laten je ontdekken hoe je je voetafdruk kunt verkleinen en handafdruk – je positieve impact – kunt vergroten. Thema’s zijn onder andere: wonen, eten, reizen en consumeren. Een reeks bestaat uit zes avonden. Je kunt je aanmelden via de site van KlimaatGesprekken.  
 
Koop lokaal
Je impact op het milieu wordt veel kleiner als je je eten en spullen lokaal koopt. We hebben daarom twee prachtige fietstochten ontwikkeld langs allerlei duurzame adresjes in de regio. 

Een duurzaam dak, hoe doe je dat?

Bewonersavond Duurzame Daken in Stichtse Vecht, 2 oktober 2023   

De gemeente Stichtse Vecht ziet graag meer groen en zonnepanelen op de daken. Goed voor de biodiversiteit en het leefklimaat, fijn om je eigen energie op te wekken. En met meer groen in de wijken zijn we beter beschermd tegen de veranderende weersomstandigheden zoals heviger regenval en lange periodes van droogte. 

Nationale Klimaatweek

Begin november is het de Nationale klimaatweek.  

In de gemeente Stichtse Vecht gaan we ook meedoen met allerlei activiteiten op het gebied van duurzaamheid in onze groene locatie MEC Maarssen. De Nationale klimaatweek loopt van 30 oktober tot 5 november 2023. 

Filmpjes over energie besparen

 

 

Bekijk hieronder onze videoserie over energie besparen. Dat gaat van het instellen van je cv tot het besparen op tapwater. Allemaal nuttige en handige tips om energie te besparen en ook je  voetafdruk te verkleinen. 

 

Milieu Educatief Centrum

In Maarssenbroek ligt het prachtige Milieu Educatief Centrum. Al jaren maken ze lespakketten voor kinderen over natuur en biodiversiteit. Regelmatig hebben ze leuke activiteiten. 

Duurzame fietsroutes

De twee duurzame vechtroutes zijn fietsroutes langs winkels, tuinderijen, horeca en marktkramen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Alle locaties zijn gehuisvest in Stichtse Vecht en directe omgeving. 

Aanmelding succesvol

Je aanmelding voor debijeenkomst is ontvangen. Straks krijg je een bevestiging per mail. Let op dat deze ook in de SPAM terecht kan komen.

Via de mail houden we je op de hoogte van eventuele wijzigingen en andere belangrijke mededelingen.

Je mag de pop-up nu sluiten.

Aangemeld voor de workshops

Je bent aangemeld voor de workshops

Straks krijg je een bevestiging per mail. De dag van de workshops krijg je nog een herinnering. Het kan zijn dat hier dan nog een gewijzigde tijd in staat.

Je kan deze pop-up nu sluiten.

Het formulier is succesvol verstuurd. Als het goed is ontvang je binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Als je die over een half uur nog niet ontvangen, kijk dan eerst even in je SPAM box.

Staat het daar ook niet in, neem dan contact op via de mail: warmtebeeld@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten.

 

Met vriendelijke groet

Stichting Duurzame Vecht

Formulier verzonden

Het formulier is succesvol verstuurd. 

Straks krijg je een bevestiging per mail met de ingevulde antwoorden. Daarna gaan we op zoek naar een energie ambassadeur voor jouw gesprek. Deze zal dan contact met je opnemen over de verdere gang van zaken.

Als je binnen twee dagen geen reactie hebt ontvangen neem dan contact op via de mail: energieloket@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten je gaat dan terug naar het energieloket.

Met vriendelijke groet

Energieloket Duurzame Vecht

Aanvraag Energie gesprek

Ik wil graag een energie gesprek met een energie ambassadeur aanvragen.

Deze website maakt gebruik van cookies