Alles over warmtepompen

Verlaag je gasverbruik!

Soorten warmtepompen

  • Hybride
  • All-electric
  • Water-lucht
  • Water-water (vaak voor meerdere woningen)
  • Bodem- water (vaak voor meerdere woningen)
  • Lucht-lucht

Hybride
Dat is een warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel. Die verwarmt je huis voor het grootste gedeelte van het jaar elektrisch, alleen als het echt heel koud is en de warmtepomp niet genoeg warmte levert springt de cv op gas bij. Je kunt er ook voor kiezen om alleen voor je verwarming een warmtepomp aan te schaffen en je cv te gebruiken voor de warmwatervoorziening.

Lucht/water-warmtepomp
Een lucht/water-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht via een buitenunit. De warmte wordt overgedragen aan een koudemiddel en in een binnenunit (in je huis) doorgegeven aan het verwarmingssysteem. Bijna alle hybride warmtepompen zijn lucht/water-warmtepompen.

Water/water-warmtepomp
Een water/water-warmtepomp haalt warmte uit het grondwater. Voor deze warmtepompen worden 2 putten geboord. Uit de ene haalt de pomp warmte omhoog, het afgekoelde water gaat weer de bodem in via de andere put. Om de warmtebalans van de bron te herstellen, moet je de woning in de zomer koelen met de warmtepomp (hij werkt dan omgekeerd).

Boren naar water is duur. Bovendien heb je een vergunning nodig om te mogen boren naar water. Dit type warmtepomp is duur en vooral interessant voor een groep woningen of een (groot) bedrijspand.

Bodem/water-warmtepomp
Een bodem/water-warmtepomp haalt warmte uit de bodem via buizen die gevuld zijn met een vloeistof. Meestal is het een verticale buis diep in de grond, maar ook soms met een stelsel van horizontale buizen niet heel diep onder de grond. De warmte die de vloeistof opneemt wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het verwarmingscircuit.

De aanschaf en installatie van een bodem/water-warmtepomp zijn duur. Daartegenover staat dat dit type warmtepomp het beste rendement geeft en de woning ook kan koelen zonder daarvoor al te veel stroom te gebruiken.

Lucht/lucht-warmtepomp (ventilatiewarmtepomp)
Er zijn (hybride) warmtepompen die op ventilatielucht werken. Zo’n model is alleen geschikt als je mechanische ventilatie in je woning hebt.

Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Je kunt dan een ventilatiewarmtepomp (lucht-lucht) overwegen. Die haalt energie uit de afgezogen warme lucht en gebruikt die voor de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die zo’n warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel. Dit noemen we een hybride systeem. De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox.

warmtepomp

Zet hem op 50

 

 

Regelmatig staan bewoners voor de vraag of ze hun oude CV-ketel voor een volledige warmtepomp installatie kunnen vervangen om daarmee meteen van het gas af te zijn. 

 

Eén vraag zal beantwoord moeten worden: is de woning wel geschikt om met een Lage Temperatuur (LT) verwarming van max. 50 gr., de woning in een koude periode wel voldoende warm te krijgen? 

 

De maanden november tot en met februari zijn dé maanden om dat zelf te testen! Zonder deze test is dat antwoord niet zomaar te geven; alles hangt af van het bouwjaar van een woning: de isolatiegraad van de gehele woning, luchtdichtheid én het huidige afgifte systeem !

Filmpjes over warmtepompen

 

Bekijk hieronder filmpjes die we eerder gemaakt hebben over warmtepompen. 

Hoe werken ze en wat zijn de voordelen? 

Aanmelding succesvol

Je aanmelding voor debijeenkomst is ontvangen. Straks krijg je een bevestiging per mail. Let op dat deze ook in de SPAM terecht kan komen.

Via de mail houden we je op de hoogte van eventuele wijzigingen en andere belangrijke mededelingen.

Je mag de pop-up nu sluiten.

Aangemeld voor de workshops

Je bent aangemeld voor de workshops

Straks krijg je een bevestiging per mail. De dag van de workshops krijg je nog een herinnering. Het kan zijn dat hier dan nog een gewijzigde tijd in staat.

Je kan deze pop-up nu sluiten.

Het formulier is succesvol verstuurd. Als het goed is ontvang je binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Als je die over een half uur nog niet ontvangen, kijk dan eerst even in je SPAM box.

Staat het daar ook niet in, neem dan contact op via de mail: warmtebeeld@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten.

 

Met vriendelijke groet

Stichting Duurzame Vecht

Formulier verzonden

Het formulier is succesvol verstuurd. 

Straks krijg je een bevestiging per mail met de ingevulde antwoorden. Daarna gaan we op zoek naar een energie ambassadeur voor jouw gesprek. Deze zal dan contact met je opnemen over de verdere gang van zaken.

Als je binnen twee dagen geen reactie hebt ontvangen neem dan contact op via de mail: energieloket@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten je gaat dan terug naar het energieloket.

Met vriendelijke groet

Energieloket Duurzame Vecht

Aanvraag Energie gesprek

Ik wil graag een energie gesprek met een energie ambassadeur aanvragen.

Deze website maakt gebruik van cookies