Geen beter decor dan het nieuwe duurzame dorpshuis de Veenkluit in Tienhoven voor een avond over energietransitie. Dus organiseerden de bewonersvereniging in samenwerking met Energiecoöperatie Duurzame Vecht eind maart een informatiebijeenkomst. De onderwerpen aardgasvrij wonen, (buurt)batterijen en opslag van energie kwamen aan de orde.
Het nieuwe gebouw dat in januari 2025 opgeleverd is, kende een probleem bij de aansluiting op het elektriciteitsnet. Door overbelasting van het net in Tienhoven meldde netbeheerder Stedin vertraging. Een duurzame oplossing werd bedacht met een opslag- en accusysteem voor energie. Dit systeem slaat de opgewekte energie van de zonnepanelen op, zodat deze later kan worden gebruikt. Hiermee wordt de piekbelasting verlaagd en kan het dorpshuis ook tijdens periodes met minder zon van stroom worden voorzien.
Plannen aardgasvrij wonen
De bijeenkomst had als doel informatie inwoners te geven over energietransitie. Wat is de stand van zaken en wat zijn de ontwikkelingen. Er werd plenair geopend door Eric van Selm voorzitter BTOM. Daarna waren er deelsessies met verschillende sprekers. Zij gingen in gesprek over onder andere batterijen en energieopslag. Ook de gemeente was present. Derk Hueting, projectleider duurzaamheid, gaf een sessie over de plannen van Stichtse Vecht voor aardgasvrij wonen.
Focus eigen energieverbruik
Er was grote belangstelling voor het onderwerp batterijen en opslag. Vrijwilliger Matthias te Braake van de energiecoöperatie vertelde over (buurt)batterijen. Veel vragen uit het publiek gingen over de kosten en wat er mee verdiend kan worden. Te Braake benadrukte dat eerst de energiebalans van huizen inzichtelijk gemaakt moet worden door bijvoorbeeld een zogenoemde P1-meter te installeren. “Inzicht leidt vaak tot gedragsverandering. Opladen van de auto in de middag of de afwasmachine niet ’s avonds aan, et cetera. Mocht een batterij dan na wikken en wegen toch het sluitstuk zijn om de energiebalans te verbeteren dan kunnen mensen nadenken over wat ze willen bereiken met een batterij(systeem). Denk bijvoorbeeld aan zelfconsumptie verhogen of zo veel mogelijk zelfvoorzienend leven.” Matthias hoopt dat mensen zich niet laten afleiden door verkooppraktijken van bedrijven die accu’s aanbieden en hoge rendementen beloven. Hij zegt daarover: “Het energielandschap is momenteel te onzeker daarvoor. Het is belangrijk de focus te houden op eigen energieverbruik en het afdekken daarvan ‘achter de meter’ te houden.”
Webinar voor iedereen
Ook in andere wijken van Stichtse Vecht is vraag naar informatie over buurt- en thuisbatterijen en andere manieren om slim met energie om te gaan. Daarom is de energiecoöperatie bezig met het organiseren van een webinar over het onderwerp. Er wordt ingegaan op vragen van inwoners. Wanneer is het slim om een thuisaccu aan te schaffen? Wat is het rendement? Zijn er andere manieren om meer zonnestroom te gebruiken? Wat doet een energiemanagementsysteem? Wat is het verschil tussen een buurt- en thuisbatterij? Houd deze website in de gaten. We zullen ook via de socials en de VAR communiceren wanneer de informatie.
Ook een wijkavond?
Wil jij ook een bijeenkomst in jouw wijk, bijvoorbeeld over warmtepompen of over batterijen en opslag? Neem dan contact op met Energiecoöperatie Duurzame Vecht. Dan kunnen we je -kosteloos- ondersteunen met onze kennis en kunde. Ralph van Elburg, energieambassadeur en coördinator wijkaanpak is de aangewezen persoon en te bereiken via ralphvanelburg@duurzamevecht.nl of op 06 – 54212140.
Meer lezen over thuis- en buurtbatterijen?
Bezoek het youtubekanaal Ketel Klets. Boordevol duurzame en technische ervaringen. Hier een filmpje over batterijen en energieopslag.