Regen en tegenwind konden de vrijwilligers niet deren. Ondanks het gure weer belegden ze donderdag 19 december in Vreeland vier daken met sedum. Een groene stap van in totaal 46 m2 die bijdraagt aan een betere leefomgeving.
Samen handen uit de mouwen
Hoewel groene daken prima zelf aan te leggen zijn, is samenwerken een stuk gezelliger én efficiënter. Daarom staken vier vrijwilligers van Stichting Duurzame Vecht donderdag met elkaar de handen uit de mouwen. En klommen ze de trap op met het sedum, legden ze de plaggen en ondergrond en zorgden ze voor een mooie groene puzzel. Ook de mannen van Hovenier Het Gooische die het sedum leverden hielpen een handje mee. Met tevreden bewoners als belangrijkste resultaat.
Aantrekkelijke financiële steun
De bewoners profiteerden van een gemeentelijke subsidie van de gemeente Stichtse Vecht van €25 per vierkante meter, aangevuld met een burenbonus van tien procent voor gezamenlijke daken. Deze financiële tegemoetkomingen maken het voor steeds meer mensen aantrekkelijk hun dak te vergroenen.
Voordelen
Sedumdaken hebben een aantal voordelen:
- ze nemen grote hoeveelheden regenwater op en ontlasten zo het riool
- ze bevorderen de biodiversiteit door een schuil- en voedingsplek te bieden voor insecten en vogels
- ze beschermen de dakbedekking tegen weersinvloeden waardoor een dak wel twee keer zo lang meegaat.
Zet ook een groene stap!
Het project in Vreeland toont aan hoe effectief samenwerking kan zijn bij het vergroenen van de leefomgeving. Ook een groen dak? Organiseer dan een wijkactie en doe mee aan de inkoopactie groene daken. En wie weet zijn er nog enkele vrijwilligers van Stichting Duurzame Vecht zo gek om wederom te helpen!
Vragen?
Meer weten over verduurzamen van je leefomgeving? En je huis? Vraag een gesprek aan bij een energieambassadeur of ga langs bij het energieloket. Hier staan tijden en locaties.