De gemeente stelt subsidie beschikbaar voor inwoners van Stichtse Vecht die een groen dak willen of hun regenpijp willen afkoppelen. Dit vertelde Ronald Loeve tijdens de bijeenkomst op dinsdagavond 14 maart over duurzame daken in het MEC in Maarssen. De bijeenkomst was drukbezocht en georganiseerd door NMU.
De gemeente Stichtse Vecht ziet graag meer groen en zonnepanelen op de daken. Goed voor de biodiversiteit en het leefklimaat, fijn om je eigen energie op te wekken. En met meer groen in de wijken is de gemeente beter beschermd tegen de veranderende weersomstandigheden zoals heviger regenval en lange periodes van droogte.
Twee subsidiemogelijkheden
Door hevige regenbuien kan het riool overbelast raken. Een groen dak kan het regenwater opvangen. Ook het afkoppelen van je regenpijp op het riool helpt. Daarom heeft de gemeente hier een subsidie voor beschikbaar. Gemeente Stichtse Vecht biedt twee subsidiemogelijkheden aan: voor het afkoppelen van de regenpijp van het riool met vuil water en voor de aanleg van een groen dak. Je kan per dakoppervlak gebruikmaken van één van deze regelingen.
Rechte of schuine daken
Tijdens de bijeenkomst kwamen ook twee sprekers van bedrijven aan bod die groene daken verzorgen. Solar Sedum sprak over de voordelen van een sedumdak in combinatie met zonnepanelen. Dit is vooral bedoeld voor mensen met een plat dak. Of een sedumdak ook op een hellend dak kan? Jazeker! Babylon daken heeft daar ervaring mee. Dit bedrijf gaat zelfs een stapje verder en werkt met biobased materialen zoals kurk en schapenwol.
Bijeenkomst gemist? Hier is een kort filmpje over de avond. Onder het filmpje staan nog een paar interessante linkjes.
Meer weten?
- Kijk hier voor meer informatie over de subsidiemogelijkheden van de gemeente
- Biobased sedumdaken: https://www.babylondaken.nl/
- Sedumdak in combinatie met zonnepalen: https://www.solarsedum.nl/