Ook de raad van Stichtse Vecht heeft de Transitie Visie Warmte vastgesteld. Daarmee zet de raad een stap voorwaarts in het beleid om in 2050 aardgasvrij te zijn. Belangrijker nog: de gemeente neemt de regie over de maatregelen die er genomen moeten worden. Daar worden de inwoners van Stichtse Vecht wijzer. Dat is de bedoeling!
Een Transitie Visie Warmte is een beleidsdocument dat een eerste richting geeft aan de
aanpak van het isoleren en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. In het klimaatakkoord is afgesproken dat iedere gemeente voor het einde van 2021 een Transitie Visie Warmte moet hebben vastgesteld (programma aardgasvrije wijken). Dat lukte in Stichtse Vecht al niet meer doordat er veel vragen waren en verschillende partijen het stuk niet besluitrijp achtten. Met het besluit begin januari lijkt het er op dat het nieuwe jaar toch positief en duurzaam is begonnen.
Achtergrond Transitie Visie Warmte
Nederland moet dus in 2050 volledig aardgasvrij zijn. Dat houdt in dat in 2050 bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. In de energie-agenda van minister Kamp (2016) werd daarover gezegd: Gemeenten moeten de regie nemen in de lokale transitie van de warmtevoorziening. In de periode tot en met 2030 is in het Klimaatakkoord de afspraak gemaakt om 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen te verduurzamen (website Rijksoverheid). Hoe een gemeente dit gaat oppakken en in welke wijk ze wanneer aan de slag gaat, beschrijft de gemeente in de Transitie Visie Warmte.
Meer lezen over Transitie Visie Warmte? Klik dan op de link.
Ook deze site geeft achtergrondinformatie over de Transitie Visie Warmte.