Subsidies en financiering

Ondersteuning voor duurzame maatregelen

Subsidies en financiering

ISDE

Heb je plannen om je huis te isoleren of op andere wijze te verduurzamen? Denk aan de aanschaf van HR++ glas en het installeren van een warmtepomp en ben je huiseigenaar of een vve? Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je een aardig deel van de kosten terugkrijgen. De isolatiesubsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Je hebt extra voordeel als je twee of meer maatregelen laat uitvoeren: dan is het bedrag per vierkante meter twee keer zo hoog.

ISDE maatregelen:

  • 5 typen isolatie
  • warmtepomp
  • HR ++ glas
  • zonneboiler
  • elektrische kookvoorziening
  • aansluiting op warmtenet

Eén of twee maatregelen

De ISDE-subsidie is een subsidie van de Rijksoverheid. Je kunt subsidie krijgen voor één maatregel of voor meerdere maatregelen. Je krijgt alleen subsidie als je het werk laat uitvoeren door een bedrijf, niet als je het zelf doet. Maar er zijn nog meer voorwaarden. Lees meer over de voorwaarden en bedragen. Je kunt een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, HR++ glas en triple glas en vloerisolatie. Ook voor een duurzame warmtetechniek zoals een nieuwe warmtepomp, een nieuwe zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet zijn subsidies beschikbaar. Lees hierover op de site van Milieucentraal meer.

Geen landelijke subsidie zonnepanelen

Er is géén landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Er zijn nog wel een paar gemeenten die hier subsidie voor geven. En er zijn wel voordelen als je zonnepanelen aan wilt schaffen. Als je je zonnepanelen bijvoorbeeld vóór 2023 hebt gekocht, kun je de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Vanaf 2023 is er geen btw meer op zonnepanelen. Dat scheelt 21 procent van de kosten! Dat staat ook op de site van Milieucentraal.

Andere maatregelen

Kan je geen gebruik maken van subsidies? Kijk ook eens naar andere regelingen. Dankzij de salderingsregeling krijg je een goede prijs voor de stroom die je aan het net levert. Maar deze regeling gaat de komende jaren waarschijnlijk veranderen. Lees hierover meer op Salderingsregeling. Je kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Kijk voor de mogelijkheden op de Energiesubsidiewijzer. Wist je trouwens dat het geld dat je in zonnepanelen steekt net zo veel oplevert als een rente van 5 procent op een spaarrekening (ervan uitgaande dat je de zonnepanelen nog in 2023 koopt) Zonnepanelen zijn dus al zo winstgevend dat je geen subsidie meer nodig hebt! Huiseigenaren en vve’s kunnen ook tegen lage rente geld lenen om hun woning te isoleren.

Wat als er geen geld meer is voor de ISDE-subsidie?

De ISDE-subsidie loopt tot 2030. Ieder jaar komt er een nieuw budget beschikbaar. In 2023 is ongeveer 350 miljoen euro subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, zonneboilers, (hybride) warmtepompen en aansluitingen op een warmtenet. Mocht dit budget al voor het einde van het jaar opraken, dan is het nog steeds mogelijk om subsidie te krijgen. Je moet dan wel langer op het geld wachten. Als jouw subsidieaanvraag afgewezen wordt omdat de subsidiepot leeg is, dan heb je het recht om binnen 12 maanden na de afwijzing dezelfde subsidieaanvraag opnieuw in te dienen. Je kunt dan alsnog subsidie krijgen uit het nieuwe budget van volgend jaar.

Filmpjes over energie besparen

 

 

Bekijk hieronder onze videoserie over energie besparen. Dat gaat van het instellen van je cv tot het besparen op tapwater. Allemaal nuttige en handige tips om energie te besparen en ook je  voetafdruk te verkleinen. 

 

Aanmelding succesvol

Je aanmelding voor debijeenkomst is ontvangen. Straks krijg je een bevestiging per mail. Let op dat deze ook in de SPAM terecht kan komen.

Via de mail houden we je op de hoogte van eventuele wijzigingen en andere belangrijke mededelingen.

Je mag de pop-up nu sluiten.

Aangemeld voor de workshops

Je bent aangemeld voor de workshops

Straks krijg je een bevestiging per mail. De dag van de workshops krijg je nog een herinnering. Het kan zijn dat hier dan nog een gewijzigde tijd in staat.

Je kan deze pop-up nu sluiten.

Het formulier is succesvol verstuurd. Als het goed is ontvang je binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Als je die over een half uur nog niet ontvangen, kijk dan eerst even in je SPAM box.

Staat het daar ook niet in, neem dan contact op via de mail: warmtebeeld@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten.

 

Met vriendelijke groet

Stichting Duurzame Vecht

Formulier verzonden

Het formulier is succesvol verstuurd. 

Straks krijg je een bevestiging per mail met de ingevulde antwoorden. Daarna gaan we op zoek naar een energie ambassadeur voor jouw gesprek. Deze zal dan contact met je opnemen over de verdere gang van zaken.

Als je binnen twee dagen geen reactie hebt ontvangen neem dan contact op via de mail: energieloket@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten je gaat dan terug naar het energieloket.

Met vriendelijke groet

Energieloket Duurzame Vecht

Aanvraag Energie gesprek

Ik wil graag een energie gesprek met een energie ambassadeur aanvragen.

Deze website maakt gebruik van cookies