Vragen en Antwoorden

Op deze pagina staan de vragen die gesteld zijn tijdens de webinars. Soms zijn ze al in de chat beantwoord maar hieronder geven we graag alle antwoorden.

Als je meer informatie wilt kijk dan ook nog bij onze informatiebladen.

Veel gestelde vragen met antwoorden (FAQ's)

Isoleren

De isolatie van de meeste woningen in Zandweg Oostwaard is redelijk op niveau. Daarom liggen andere maatregelen meer voor de hand aangezien de terugverdientijd/rendement van extra isoleren minder gunstig is. Maar extra isoleren levert altijd een besparing/meer comfort op.

In dit soort specifieke gevallen is het altijd belangrijk een expert in te schakelen. Vochtproblemen kunnen anders voorkomen. Maar bijna overal is isolatie toe te passen.

Oude muren met UF schuim moeten wel opnieuw geïsoleerd worden. Dit is tegenwoordig goed mogelijk m.b.v. een speciaal schuim.

Valkenkamp is bij de bouw maar matig geïsoleerd. Uw situatie is vrij specifiek. Wij raden aan een afspraak te maken bij het energieloket op onze site.

https://duurzamevecht.nl/energieloket/#energieadvies

Glas

Als er oud dubbel glas in zit, is dat zeker zinvol.

Vloerisolatie

Een quick-win zouden we het niet noemen, maar uiteraard kan het energiebesparing opleveren. Tevens levert het meer comfort in de woning op. Tonzon kan zeker iets bijdragen en ook het vocht tegenhouden.

Jazeker! Stuur een mailtje naar info@duurzamevecht.nl en we nemen contact op. Een antwoord is namelijk moeilijk te geven aangezien deze afhankelijk is van de situatie. Dit is echt maatwerk.

Dakisolatie

Sedum daken isoleren vooral in de zomer. Ook zorgen ze voor beter rendement van de zonnepanelen. In de winter is het rendement beperkt. Uiteraard zorgt het voor een mooi beeld en meer biodiversiteit. Er is weer subsidie aan te vragen bij de gemeente https://stichtsevecht.nl/onderwerp/5806/subsidie-voor-een-groen-dak/

Dak isolatie heeft zeker zin omdat de warmte omhoog trekt. Via de vloeren en trappengat stijgt dit op en verdwijnt via het dak.

Zonnepanelen

Als het niet anders kan, is de plaatsing van zonnepanelen op een schuin dak op het noordoosten interessant. De opbrengst is wel een stukje lager dan bij de plaatsing op maar als de panelen vrij vlak ( ca. 12 gr) neergelegd kunnen worden, kunnen ze zeker nog een acceptabel rendement opleveren. Ze leveren dan namelijk stroom over een groot gedeelte van de dag.

Waar kun je onafhankelijk advies krijgen of zonnepanelen zin hebben (een firma die zonnepanelen levert heeft natuurlijk baat bij een positief advies).

Ja dat kan door je aan te melden bij Groenpand. Panelen bijplaatsen kan zeker.

Warmtepompen

Nee, hoor. Het is zeker een no regret maatregel die nu direct toegepast kan worden. De CV-ketel kan dan later door het alternatief van de gemeente vervangen worden en beide kunnen dus blijven bestaan om minimaal dertig procent op te besparen op het energieverbruik (gas/elektra).

Deze zijn er vanaf 3.500 euro. 

Dat klopt. Maar een hybride-warmtepomp kan ook werken in combinatie met de meeste alternatieven voor aardgas. Tevens is het niet de verwachting dat wijken binnen 10 jaar van het gas af zijn, dus investeren loont nog steeds. 

Bij een hybride-systeem is vloerverwarming niet noodzakelijk.

De kosten zijn afhankelijk van het type/merk warmtepomp. Laat u informeren door de installateur/fabrikant.

Ja, er zijn kleinere modellen op de markt van o.a. Nibe.

Er zijn zeer veel warmtepomp systemen met verschillende bronnen. Deze hebben uiteraard verschillende rendementen. Laat een expert meekijken.

In principe gaat hier de Provincie over en niet de gemeente. Voor sommige gebieden van bv. ten Noorden van de Zogweteringlaan in Maarssen tot met Tienhoven is een bodembron verboden i.v.m. drinkwaterwinning. Voor een bodem systeem moet altijd een vergunning aangevraagd worden. Via de https://wkotool.nl/ kunt u nagaan of een bodemsysteem een optie is.

Alternatieven

Waterstof is nog onvoldoende beschikbaar en er is veel (groene) elektriciteit nodig voor de opwek hiervan. De industrie gebruikt jaarlijks 8 Miljard m3 welke ook nog vergroend moet worden.

Subsidie

Er zijn voorlopig alleen landelijke subsidiemogelijkheden voor deze maatregelen. Zie ook site milieucentraal en Subsidie duurzame energie voor particulieren of Subsidie energiebesparing

De salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2023 tot 0 procent in 2031. Een duidelijke uitleg kunt u op deze site vinden.

Advies

Bij Duurzame vecht kun je onafhankelijk advies krijgen via bv een energieloket gesprek. Een gratis gesprek is te boeken via onze site 

https://duurzamevecht.nl/energieloket/#energieadvies

Ja,  ze staan hier op de site van Duurzame Vecht.   

Wij hebben een lijst waarop installateurs staan waar wij goede ervaringen mee hebben. Deze lichten wij graag toe in een gesprek via het energieloket. Maak hiervoor een afspraak op onze site

https://duurzamevecht.nl/energieloket/#energieadvies

Gemeente

Een concept wordt waarschijnlijk volgend jaar, in 2021, gepresenteerd. Ondersteuning wordt verzorgd vanuit de rijksoverheid d.m.v. een kennisdatabase en financiële ondersteuning.

Nee, een hybride systeem kan samenwerken met bijna alle alternatieven voor aardgas. Hier kan je dus nu al in investeren.

De verwachting is dat de gemeente in de loop van volgend jaar hiermee aan de slag gaat. Tevens komt de participatie aan de orde als de warmtevisie per wijk aan bod komt.

Nee, wachten is niet nodig. De hybride-warmtepomp kan ook samengaan met een warmtenet, CV-ketel of andere warmtepomp.

Neem voor de zekerheid altijd contact op met de gemeente. Zij kunnen uitsluitsel geven. Veelal wordt vergunning verleend. Je betaalt wel leges, maar dat is niet altijd meer dan 4%, veelal een stuk minder.

Neem voor de zekerheid altijd contact op met de gemeente. Zij kunnen uitsluitsel geven. Veelal wordt vergunning verleend. Je betaalt wel leges, maar dat is niet altijd meer dan 4%, veelal een stuk minder.

Electriciteit- en gaslevering

Voorlopig nog geen zorgen maar de netbeheerders zijn wel volop bezig om plannen te maken om het net uit te breiden. Wel kun je met eigen panelen zelf een bijdrage leveren om het net te ontlasten als je de stroom direct zelf verbruikt. En er zijn veel ontwikkelingen zoals slim laden van elektrische auto’s om de pieken op het net tegen te gaan.

Dag en nachtstroom zal in de toekomst kunnen veranderen in een hoog en laag tarief afhankelijk van het stroom aanbod. Tijdens dagen met veel zon en wind zal stroom bijvoorbeeld goedkoper worden omdat het aanbod groot is.

Aanmelding succesvol

Je aanmelding voor debijeenkomst is ontvangen. Straks krijg je een bevestiging per mail. Let op dat deze ook in de SPAM terecht kan komen.

Via de mail houden we je op de hoogte van eventuele wijzigingen en andere belangrijke mededelingen.

Je mag de pop-up nu sluiten.

Aangemeld voor de workshops

Je bent aangemeld voor de workshops

Straks krijg je een bevestiging per mail. De dag van de workshops krijg je nog een herinnering. Het kan zijn dat hier dan nog een gewijzigde tijd in staat.

Je kan deze pop-up nu sluiten.

Het formulier is succesvol verstuurd. Als het goed is ontvang je binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Als je die over een half uur nog niet ontvangen, kijk dan eerst even in je SPAM box.

Staat het daar ook niet in, neem dan contact op via de mail: warmtebeeld@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten.

 

Met vriendelijke groet

Stichting Duurzame Vecht

Formulier verzonden

Het formulier is succesvol verstuurd. 

Straks krijg je een bevestiging per mail met de ingevulde antwoorden. Daarna gaan we op zoek naar een energie ambassadeur voor jouw gesprek. Deze zal dan contact met je opnemen over de verdere gang van zaken.

Als je binnen twee dagen geen reactie hebt ontvangen neem dan contact op via de mail: energieloket@duurzamevecht.nl

Je kan deze pop-up nu sluiten je gaat dan terug naar het energieloket.

Met vriendelijke groet

Energieloket Duurzame Vecht

Aanvraag Energie gesprek

Ik wil graag een energie gesprek met een energie ambassadeur aanvragen.

Deze website maakt gebruik van cookies