Binnen één minuut besparen op je gasrekening door je cv-ketel – het verwarmingswater, niet het drinkwater – op 60 graden te zetten. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80 graden, maar werken efficiënter onder 60 graden en je huis wordt even warm. Urgenda is een campagne – ‘zet ‘m op 60! – gestart om iedereen op te roepen om op zo’n eenvoudige manier energie te besparen.
Standaard staan cv-ketels vaak op 80 of 90 graden aanvoertemperatuur voor de verwarming (het water dat naar de radiatoren, convectors of vloerverwarming aangevoerd wordt). Daardoor zijn ze minder zuinig dan ze kunnen zijn. Door de aanvoertemperatuur van de verwarming te verlagen tot 60 graden of lager halen moderne ketels een hoger rendement en bespaar je energie en gas, en dus kosten!
Geen veiligheidsrisico’s
De temperatuur van de verwarming en van het tapwater zijn altijd apart in te stellen. De temperatuur van het tapwater mag niet lager dan 60 graden ingesteld worden. Verlagen van de aanvoertemperatuur van de verwarming heeft geen invloed op de temperatuur van het tapwater en brengt dus ook geen veiligheidsrisico’s met zich mee.
Meer voordelen
Door verlagen van de aanvoertemperatuur krijg je meer voordelen dan alleen het verlagen van het gasverbruik. Je huis is comfortabeler, omdat de kamertemperatuur constant blijft en er minder snel droge lucht wordt gevormd. Het is misschien wel nodig om de klokthermostaat iets anders in te stellen (in de ochtend iets vroeger de verwarming aan), omdat het met een lagere aanvoertemperatuur iets langer duurt voordat de woning op temperatuur is. Zet ‘m op 60! en bespaar.
Meer weten?
Binnen één minuut besparen op je gasrekening door je cv-ketel op 60 graden te zetten; zo makkelijk is het. Bekijk de filmpjes die gemaakt zijn door de energie-ambassadeurs van Stichting Duurzame Vecht. Martine Kruiswijk laat zien hoe het aanpassen werkt bij de Remeha Calenta. Arjo Meijrink heeft zijn Nefit Topline HR aangepast. Piet Paul heeft zijn Vaillant HR Solide Plus VHR op 60 graden gezet.
Energie-ambassadeur Wim Bakkenes voegt toe: ‘Als je huis het toelaat, en het voelt nog steeds comfortabel en warm aan, kun je kijken of 55 graden ook mogelijk is. Met de i-sense van Remeha kan dit.’
Jan van Dijk, ook energie-ambassadeur bij Stichting Duurzame Vecht, verwijst nog naar het informatieblad 4 over het instellen van cv-ketels.
Op de site zetmop60.nl van Urgenda staan wel 40 verschillende cv-ketels met uitleg hoe je ze moet instellen.
Op de website van de Consumentenbond staat ook een duidelijke uitleg over het verlagen van de aanvoertemperatuur van de cv-ketel.
Toch nog hulp nodig? Mail dan even energieadvies@duurzamevecht.nl of benader de energie-ambassadeurs.
Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken.